Квалитетна и оригинална музика са свих страна света, песме на које сте можда заборавили, а биле су вам омиљене, најразличитији извођачи – други Pocket Globe циклус у културној станици Еђшег 30. новембра представља Pocket Globe слушаоницу. Улаз је слободан, а познати новосадски колекционар светске музике – DJ Killo Killo водиће вас на музички пут око света од 20.21 часова.

Воја Малешев – Нема ништа од „хејтовања“, културом подижемо град на виши ниво

У оквиру другог циклуса Pocket Globe-а већ су, средином новембра, наступили Јовићевић/Pocket Globe трио и Wabi трио, који су донели звуке free џеза, док је први циклус крајем септембра и почетком октобра представио комбинацију етно и џез звука. Храброст у експериментисању, ново и необично идеја је Pocket Globe циклуса.
„Ми сад радимо један процес едукације публике. КС Еђшег је диван простор који је у протеклих годину дана имао одличне програме, а сада покушавамо публику да доведемо на нешто што можда не би очекивали овде. Рецимо џез циклуси које имамо су на ивици free џеза и експеримента, што је озбиљна, захтевна музика, која чак и за љубитеље џеза може бити необична“, каже DJ Killo Killo односно Воја Малешев, један од организатора Pocket Globe-а. То је уједно и први продукцијски „залогај“ културне станице Еђшег, која је од старе стрељане постала нова локација за културна дешавања, ван центра града и за годину дана постојања већ формирала своју сталну публику.
„Шта би овде било осим ових кошаркашких терена и лепе зграде у којој се ништа не дешава. Зато је смештање културне станице овде добро, јер ти је култура буквално дошла пред ноге. Твоје је само да направиш 20 корака и у центру си збивања“, прича Малешев о простору у ком организује музичке екскурзије, који жели да отвори и за светске уметнике.
Идеја Pocket Globe-а није само да ми из „нашег села“ свирамо светску музику, него да нам долазе људи са свих крајева планете. Сваки почетак је мало тежак, али стварно имамо тај неки осећај да су пред нама нове ствари, да пристижу неки музичари које нисмо имали прилике да виђамо. Ми у граду немамо фестивал који се бави таквом врстом музике. Правим неку мрежу са Београдом и Суботицом да се чујемо када има нешто занимљиво у окружењу и онда ослушкујемо једни друге, пошто је то тренутно најбољи начин да имамо континуирани програм“ каже Малешев и додаје да је за овакве пројекте увек потребна подршка, не само у финансијском смислу, већ и у сарадњама са другим фестивалима, ван града, ван земље, амбасадама, институцијама, поготово јер је, како каже, приметно да се дешавају неке промене на културној сцени града.
„Видим да се на локалном нивоу, по мањим местима у граду млади скупљају и стварају нешто ново. Међутим, на неком вишем нивоу би требало таквих ствари да буде учесталије, али је за то потребна нека подршка. О култури се дефинитивно више прича и мислим да сви треба да се укључимо што је више могуће. Нема ништа од такозваног „хејтовања“ и ружних коментара на социјалним мрежама. Ко има предлог треба да се активира и да се убаци у машинерију, да овај град уздигнемо на виши ниво“, каже Малешев.
Према речима DJ Killo Killo који припрема сјајну забаву за предстојећи викенд, програм за трећи циклус Pocket Globe-а, у децембру, је већ спреман, а и за јануар се кристалише, „само је на људима да препознају тај континуитет и квалитет и да почну да долазе“.

Leave a comment