Друга Европа, програмски лук који представља другачију, мањинску, скривену, али храбру и изазивачку културну сцену Новог Сада, у фокус ставља женско уметничко стваралаштво које је у вези са новим технологијама. Тиме се бави изложба „Исекле смо каблове“ која ће бити отворена 22. новембра у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине (Дунавска 37).

Посети изложбу!

Изложба, коју организује мултимедијална платформа К.А.Т (Култура. Активизам. Теорија), бави се положајем новомедијске и постмедијске уметности из перспективе жена. Сам наслов алудира на аналогну природу изложбе, јер учеснице не излажу радове него реплике радова у аналогној форми – на фасадним заставама. Поред застава изложени су и текстови који проблематизују лична, техничко-технолошка, социо-културолошка искуства кроз која су учеснице пролазиле приликом стварања својих радова. На овај начин изложба ставља у први план проблеме који настају приликом продукције једног медијског дела и кроз критичку призму лоцира тачке жаришта за дискусију и борбу за побољшање статуса свих оних који се баве оваквом врстом продукције.
Концепт изложбе осмислила је кустоскиња Исидора Тодоровић, а биће представљени радови тринаест врсних уметница: Виолета Војводић Балаж, Дарија Медић, Андреа Палашти, Ана Недељковић, Моника Сигети, Наташа Теофиловић, Зорица Чолић, Катарина Петровић, Бојана Кнежевић, Исидора Пејовић, Радмила Требовац, Ана Стефановић и Весна Манојловић.
Изложбу прате и радионице у три термина: 19h, 20h и 21.30h у Галерији С:

  • Микрофон није само за караоке
  • Субверзивно шминкање
  • Пеглом до политичке победе
  • Презентација часописа Scoop
  • Презентација Феминистичке модне линије
  • ДЈ/ВЈ перформанс

Изложба ће бити отворена до 13. децембра у Музеју савремене уметности Војводине.
Мултимедијална платформа К.А.Т. део је пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.
Програм К.А.Т. 2019. финансијски су подржали „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Град Нови Сад, Управа за културу града Новог Сада, а подршку у реализацији дали су Музеј савремене уметности Војводине и Академија уметности у Новом Саду.
Организација и продукција К.А.Т. 2019. – Савез феминистичких организација (Ре)конекција

Leave a comment