Пројекција краткометражних филмова Шафарикова 19, Муве без главе, 24х љубав, Између пријатеља и Lesnỳ Duch биће одржана у четвртак 21. новембра од 19.30 ч у креативном центру ПРОСТОР, Београдска 11, Петроварадин. Осим пројекције, три млада аутора Милана Никић, Огњен Тадић и Лана Павков разговараће на тему процеса стварања филмова који ће бити приказани.

Вече кратких филмова

Краткометражни филм који ће премијерно бити приказан у ПРОСТОРУ Између Пријатеља говори о два младића, Андреју и Петру, који постају пријатељи, а њихово необична фасцинација са голубовима их додатно зближава и одводи до голубарника чији власник, Предраг, у њима запажа потенцијал. Непосредно након што су су се младићи упознали са Предрагом он их узима под своје крило и открива им тајну свог заната.

Други филм, истог аутора Огњена Тадића, Lesnỳ Duch инспирисан је наводним сусретом кампера, Романа Адела, док је камповао у шуми близу језера Буковец у Словачкој, и словенским митолошким бићем Leshy. Филм истражује живот шумског духа кроз његов однос са оцем.

Филм Шафарикова 19, ауторке Лане Павков говори о грофици и Ањи које седе са гостима у елегантно намештеном салону који се налази у полуразрушеној кући. Вечера је у току. Грофица закључује како јој је кућа у којој се налазе веома позната, док исти закључак има и Ања. Убрзо, Грофица схвата да је Ања њена ћерка, а да је кућа у којој се налазе њихова. Филм Шафарикова 19 освојио је награду за најбољи питцхинг на Загреб Филм Фестивалу, а продукцију је подржао Филмски центар Србије.

Кратки филм 24х љубав је документарац који кроз личну причу ауторке Милане Никић преиспитује значење речи Љубав у савременом друштву.

Наше жеље су једно, васпитање друго, док су могућности стварног света нешто сасвим треће.

Њен други филм Муве без главе прича причу о муви која улеће у локални супермаркет и уз помоћ своје надспособности улази у људске свести и пружа нам увид у другу страну стварности, субјективни доживљај који никад није онакав каквим се чини. Комични сусрет стереотипа из комшилука, мајке у апстиненцијалној кризи, лифе цоацх комшинице индоктриниране популарном психологијом, наизглед савршеног брачног пара, пензионера који само жели тигањ који је на наградној игри освојио и многих других.

Програм је реализован у оквиру пројекта Покрени промену, буди промена у сарадњи са ОПЕНС 2019 – Омладинска престоница Европе Нови Сад.

Leave a comment