Након оснивања Мреже градова европских престоница младих, у Новом Саду је потписан документ којим се иницира ближа сарадња европских и афричких престоница младих у будућности, почевши од Новог Сада и Асуана, тј. Србије и Египта.  

Формализовање мреже омладинских престоница Европе

Мрежа омладинских престоница Европе формализована је на иницијативу три омладинске престонице: Новог Сада, Марибора и Клужа, а потписници су били градоначелници претходних омладинских престоница. Потписивање овог документа значајно је не само за регион, одакле је потекла иницијатива, већ и за остале, прошле и будуће омладинске престонице Европе, а првенствено за саме младе. Идеја је да се, на тај начин, осигура одрживост програма, те да градови не сијају само у години у којој носе титулу, већ да се програми континуирано развијају и наредних година.

Декларација Нови Сад – Асуан

Након оснивања Мреже градова европских престоница младих, потписана је декларација Нови Сад – Асуан. Африка и Србија имаће прилику да раде на заједничким активностима и отвориће поље за сарадњу између младих тако што ће организовати активности у облику музике, спорта, културе…

Ово је битан догађај, не само за Нови Сад, него за целу Србију. Ово је једна лепа прича која је почела у Новом Саду, а која може да омогући много конкретних пројеката у будућности, рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Исламофобија, антисемитизам, расизам и покушају ревизије историје 20. века данас су присутни у појединим деловима света и могу се победити једино сарадњом омладине и зато је овај скуп веома значајан. Декларација ће на овај начин започети будућу сарадњу европских и афричких омладинских престоница.

Овде можемо да видимо како Европа ради са омладином и то ћемо моћи да применимо у Африци. Волео бих да буде још много оваквих сусрета и састанака на којима ћемо моћи да учимо једни од других и да размењујемо искуства, што је најбитније, каже гувернер Асуана, министарАхмед Ибрах.

Ања Минић

Фотографије: Владимир Величковић, ОПЕНС

Leave a comment