У Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн“ у Новом Саду, у понедељак (28. октобра) уручене су награде победницима на пилот-конкурсу ОПЕНС-а за кратку причу на тему српских народних пословица.

Прву награду, у износу од 60.000 динара, добила је ученица Медицинске школе Анита Вербаси, која је написала причу о балерини на тему „Ако желиш језгро, склони љуску“. Поклон пакетима награђене су ученица Медицинске школе Миона Ђуришић за причу на тему „Добар глас далеко иде, а зао још даље“ и Каролина Харди из Карловачке гимназије за причу „Ђе није мачке, ту и миши коло воде“.

Новосадски средњошколци који похађају наставу на српском, мађарском и словачком језику имали су задатак да напишу кратку причу тако што ће једну од 20 понуђених пословица интерпретирати онако како они схватају њено значење у складу с временом у коме живе, али неизоставно са сажетом поруком мудрости саме пословице. Идеја је да награђена прича буде претворена у анимирани филм.

„За анимирани филм смо се одлучили сматрајући да је то медиј којим се младима, у складу са временом у којем живе, на најбољи начин преносе поруке и вредности“, казао је координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић и додао да ће филм премијерно бити приказан у децембру на Радио-телевизији Војводине.

Награде су доделили координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић и потпредседник покрајинске Владе, Ђорђе Милићевић.

„У овој дивној акцији средњошколци су имали задатак да наше традиционалне народне пословице обуку у ново рухо и да тако на најбољи могући начин граде мост између наше прошлости и будућности“, казао је Милићевић додајући да не можемо направити искорак у будућност уколико не ценимо прошлост.

Он је нагласио да је Покрајинска влада подржала ову акцију, која негује нашу традицију, културу, језик и писмо, као што увек подржава младе и омладинску политику.

 

„У фокусу укупне политике која се данас води у Србији јесу млади људи, стварање услова за њихово квалитетно образовање и запослење, јер будућност ове државе почива на младима“, закључује Милићевић.

 

У току је нови конкурс, за нове кратке приче, на којем ће до 5. децембра моћи да учествују средњошколци из целе Војводине.

Конкурс расписује Омладински савез удружења „Нови Сад – Омладинска престоница Европе – ОПЕНС“ у партнерству са Министарством културе и информисања, Покрајинском владом, Радио-телевизијом Војводине, Матицом српском и Градом Новим Садом.

 

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment