У четвртак, 24. октобра, почео је 17. по реду Филмски фронт. Међународни фестивал краткометражног филма одржава се у нашем граду већ 17 година, а и ове године је, као и претходних, одржан у Културном центру Новог Сада.

Први фестивалски дан званично је започео у 18 часова, иако су претходних дана биле одржаване многобројне радионице које су у склопу фестивала. Прва селекција првог дана фестивала била је ”Нови Сад селекција”, у оквиру које је приказано 7 филмова новосадских аутора.


После завршене прве селекције уследило је свечано отварање фестивала, где су нам се обратили селектор Филип Марковиновић и директорка Фестивала Нина Латиновић. Њих двоје су пожелели свима добродошлицу, захвалили се на великој посећености ове године, и најавили феноменалан избор филмова који нас све очекују у наредна 3 дана.

Званично су најављене и све овогодишње селекције филмова. То су, већ поменута, ”Нови сад селекција”; ”Србија/регион селекција”, “Међународна селекција”, “ДокуФронт”, “ХорорФронт” и “Фронтић”.

Победника “Србија/регион” селекције прогласиће трочлани жири у саставу – Др Александра Миловановић, Катарина Тодоровић и Ивана Тодоровић. О победнику “Међународне селекције” одлучиваће наша публика, путем листића за гласање који се деле на улазу у салу, и на којима филмови могу бити оцењени од 1 до 10 – што је новина ове године. Након најављеног програма који нас очекује, публика, као и гости фестивала, аутори и волонтери, били су позвани да заједно прославе отварање у ”Пуберају”.


Церемонија отварања није трајала дуго, и већ у 20:15 почела је и ”Међународна селекција” у оквиру које је приказано 8 филмова аутора из Немачке, Белгије, Ирана, Пољске, Шведске, Јужне Кореје, Кине и Нигерије.

Током целог првог фестивалског дана, на екранима у холу испред сале за пројекције приказивана је изложба радова нашег селектора, Филипа Маковиновића, под називом ”Безизлаз/Impasee”.

 

Извор: Филмски фронт

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment