Песму „Над Лондоном неће бити кише“, инспирисану помпезним новинским насловима и безграничним поверењем јавности у науку, Данило Киш је написао 1963. године у Стразбуру. Песма најављује годишњи одмор на Месецу, роботе у министарским фотељама, али и „општу офанзиву против рака“.

Посети предавање!

Данило Киш умро је 1989. године, од рака плућа. Две деценије касније над Лондоном и даље пада киша, а офанзива против рака “само што није почела” – као и давне шездесет треће.

Да ли је ипак баш све остало исто?

Није, јер нам ову Кишову песму не препоручује пријатељ или библиотекар, већ алгоритам на друштвеној мрежи. Након што прочитамо песму, прескачемо нотификације са Фејсбука, Твитера и Тиндера и отварамо нови таб како бисмо питали Гугл колико ће нам времена бити потребно за креирање првих вештачких плућа на 3Д принтеру.

Технологија се развија веома брзо, у правцима чије је напредне стадијуме тешко или немогуће предвидети, па је сасвим природно да се у вези с толиком количином неизвесности јави и страх од алгоритама који знају све о нама, страх од робота који ће нам узети радна места, страх од вештачке интелигенције која ће нам заменити пријатеље, страх од тога да ћемо бити превазиђени, усамљени и непотребни, страх да ће нас паралисати оно што је Алвин Тофлер пригодно назвао шоком будућности.

Ипак, с обзиром на то да нам будућност хрли у сусрет чак и ако је сматрамо незваним гостом, корисно је размишљати о њој. Не уз помоћ магичне кугле, пасуља или “Зоне сумрака”, већ на основу онога што наука тренутно може да нам понуди, макар та понуда била крајње магловита и збуњујућа.

О овој теми говориће Стефан Јањић, докторанд и асистент на Филозофском факултету у Новом Саду, координатор пројеката у Новосадској новинарској школи и уредник портала “FakeNews Tragač”. Стефан је добитник признањâ за најбољег студента и најбољег младог истраживача Филозофског факултета, двоструки добитник награде Сената Универзитета у Новом Саду за научни рад, награде „Биће и језик“ Фонда за очување мисаоног наслеђа Радомира Константиновића, као и НИН-ове књижевне стипендије. Објавио је роман „Ништа се није десило“.

Петак, 18. октобар 2019. у 19:00 – 21:00h.

Очекујемо вас у 19 часова у Културној станици Свилара ( Ђорђа Рајковића 6б, Нови Сад)

Без пријаве / само дођите

Организатор: Новосадска новинарска школа

 

Leave a comment