,,Дијалог за будућност”, отворени дијалог младих са представницима одређених институција, одржан је 16. октобра у хотелу ,,Хајат” у Београду.

,,Дијалог за будућност” одржан је 16. октобра у Београду.

Учесници

У отвореном дијалогу са младима учествовали су представници Министарства за културу и информисање, Министарства за спорт, саветници у кабинету премијерке Републике Србије, саветница за медије председника Републике Србије, Сузана Васиљевић, као и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Драгана Милошевић.

Млади су водили отворен дијалог са представницима одређених институција.

Драгана Милошевић је учестовала у разговору на тему ,,Изражавање кроз културу, уметност и спорт”, у ком су млади истакли да недовољно познају рад државних институција, као и начине за аплицирање на конкурсима. По њеним речима, Војводина је регија са бројним националним специфичностима. Посебно је истакла програме које Нови Сад има ове године, као Омладинска престоница Европе, али и учешће младих у активностима фондације ,,Нови Сад 2021”.

На свечаном отварању говорила је Франсис Пикап, представница Уједињених нација у Србији, која сматра да земље Запаног Балкана могу много да добију од младих људи како би обликовале заједничку будућност.

Осим ње, говорили су и Ређина дe Доминичис, директорка Уницефа у Србији, као и министар омладине и спорта, Вања Удовичић, који је нагласио да треба стварати путеве који ће ујединити регион и који ће од нас створити оно на шта се други могу угледати.

Министар спољних послова, Ивица Дачић, истакао је да млади имају једну од најважнијих улога у изградњи сваког друштва и да је потребно обезбедити им квалитетно образовање и запошљавање. По његовим речима, нама, младима, који пред собом имамо деценије живота, треба да буде у интересу да наш регион буде регион мира, стабилности и боље будућности.

Циљ дијалога

Овај дијалог имао је за циљ да створи интеракцију између грађана и доносилаца одлука путем дијалога, омогућујући младима, цивилном друштву, академској заједници, медијима и грађанима да заједнички идентификују, промовишу и спроводе активности изградње поверења и јачања друштвене кохезије у Републици Србији и региону.

Заједнички регионални програм ,,Дијалог за будућност: Унапређење дијалога и друштвене кохезије између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије”, спроводе УНДП, Уницеф и Унеско, а финансира га Фонд УН-а за изградњу мира.

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment