Тим ОПЕНС-а 2019 посетио је Брисел на четири дана гостујући на Европској недељи региона и градова.

Већ седамнаесту годину за редом, у Бриселу се одржава Европска недеља региона и градова. Ове године, од седмог до десетог октобра, Брисел је окупио градове и регионе који су представили  своје капацитете за стварање раста и радних места за спровођење кохезивне политике Европске уније.

Први дан био је резервисан за посету канцеларији „Youth for Ehcange and Understandinding-YEU“ са којом ОПЕНС има дугогодишњу сарадњу. Разлог посете био је остваривање партнерства на европском нивоу, као и разговор о будућности након године титуле и одрживости програма.

Омладинска престоница Европе је једна од најбољих иницијатива коју сам ја до сада видела, не само по томе што је планирано, него и по томе шта је урађено. Толико много младих људи са толико много ентузијазма се ретко виђа на европском нивоу, а Србија се у томе истакла. Надам се да ће ОПЕНС и након 2019. године задржати подршку и енергију и да ће Нови Сад бити и остати једна омладинска престоница, не само 2019, него још дуги низ година, каже генерална секретарка YEU, Тамара Гојковић.

Омладинска престоница Европе је, такође, посетила пријем у Мисији Србије при ЕУ у Бриселу. Као и прошле године, ОПЕНС је добио прилику да на пријему представи резултате десетомесечног рада свим гостима.

Веома је битно што је ОПЕНС вечерас овде јер је то титула која је једна привлачна снага Новог Сада и Војводине. Битно је да скренемо пажњу људима да дођу у Нови Сад и да виде младе у њему. Имиџ Србије у Европској унији се мења перманентно и томе доприносе и титуле које је Нови Сад добио.  Мислим да, по укупном учинку, односу према Европи, поузданости и принципу држања речи брже напредујемо, објашњава председник скупштине Аутономне покрајине Војводине, Иштван Пастор.

Како приближити Европу младима у њиховим градовима, како у том смислу укључити и испитати улогу локалних и регионалних власти, нека су од питања са којима се сучавамо без обзира на град, државу или искуство, и тим поводом је одржан панел на тему подстицања идентитета ЕУ међу младим људима. На панелу су се, за истим столом нашле, три омладинске престонице Европе (Клаипеда, Амиен, Нови Сад) и размењивале искуства и праксе.

Овај панел је битан за младе, да би разумели како могу активније да  се укључе у друштвени живот и како политике које се дешавају на интернационалном нивоу могу да утичу на ствари који се дешавају на локалном нивоу. Битно је да заједно искористимо стратегије Европске уније или Уједињених нација и да их применимо на локалном нивоу,” објашњава координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.

На другом панелу, под називом „Cohesion policy for a more social Europe: Regions and Cities inclusive for all“, разговарало се о суштини проналажења најбољих политика које ће довести до што веће социјалне инклузије за све слојеве становништва.

ОПЕНС је у Бриселу истакао важност партнерства између младих, организација, институција и владе, како на локалне тако и регионалне. Причало се о механизмима који се користе у постизању степена укључености младих у процес доношења одлука.

 

Матеја Нинковић

Фотографија: ОПЕНС

Leave a comment