Када завршите Правни факултет, предстоји вам дилема у ком правцу желите даље да се практично надограђујете и стручно усавршате као правник. Да ли себе видите као адвоката, судију, правног саветника? Која област права вас највише занима? Да ли вас занима приватни или државни сектор? Све су то питања на које одмах немате јасан одговор по завршеним студијама, зато се на време припремајте.

Правници, одлука је на вама који каријерни пут бирате!

По завршеном факултету, први разговор сам обавила са адвокатом, породичним пријатељем који ми је помогао да разјасним како себе видим у струци у будућности. Одмах су ми мисли ишле у правцу суда и брзо сам одлучила да стажирам у тадашњем Окружном суду а садашњем Вишем суду. Нисам погрешила – непроцењиво је искуство које сам стекла у кривичној материји и приликом израде пресуда уз менторску помоћ судије. Правосудни испит сам положила одмах, у једном року и одмах накох тога сам наставила рад као судијски сарадник.

Друга опција која вама можда више одговара је да стажирате код адвоката уколико себе видите у тој бранши. Такође, опредељење за опцију стажа је битно за даљи наставак каријере, јер на пример, услови за адвокатске приправнике приликом уписа у адвокатску комору се разликују од услова за судијске приправнике. У том смислу најлакше је за вас, у сваком смислу, уколико постоји континуитет усавршавања у истој бранши.

 

Стаж у привреди, општини, школи…

 

Треће, уколико се одлучите за стаж у привреди, распитајте се. Својевремено је ту предвиђени стаж био дужи, али уколико имате могућност да у тој истој или сличној компанији  наставите свој радни однос, онда то може бити одлична прилика, уколико вам предузетнички начин рада одговара.

Постоје и разне друге опције где можете стажирати као правник, у општини, школи, министарству, Центру за социјални рад и свим другим органима где је предвиђено радно место правника, уколико имате такву могућност.

Одлука је свакако на вама – шта је то што ви желите, где се видите у будућности и којим каријерним путем желите да идете. Одлука о приправничком стажу је битна за даљу каријеру, али уколико нисте сигурни, пробајте тамо где се укаже прва могућност и убрзо можете закључити да ли је то ваш пут или бирате други. Срећно!

 

Сузана Марјановић

Фотографија: Pixabay

 

 

Leave a comment