Када се осврнем на своје студентске дане присетим се прелепих дана проведених у Студентском дому, на Правном факултету, а посебно дана учења и дружења у читаоници. Знало се код мене  увек – постоји одлука, план рада, реализација плана и резулатати који никада нису изостали. Ево како је то било…

Да ли и ти желиш да испите положиш из прве? / Фото: Pixabay

Чињеницу да нисам никада пала испит данас схватам као околност која није најидеалнија како ми се тада чинила. Сматрам да је битно на време навићи се и на падове и поразе у животу. Свакако када се падне, одмах се устаје – сада то знам.

План учења је зависио од тежине материје и обимности. Потребно ми је било да градиво пређем  обавезно 3 пута:

  • први пут раздвајам битно од небитног подвлачећи маркерима више боја,
  • други пут читам спорије и са разумевањем, размишљањем, правим асоцијације, цртам цртеже и слично,
  • трећи пут учим да понављам у себи на начин да обрађено градиво меморишем.

Уколико прелазим и четврти пут, то је брзо понављање у себи, односно преслушавање кључних ствари, док пети пут само визуелно прелиставам књигу. Јако ми је битно да разумем то што учим и да научено могу лако да изразим. Много ми је значило и то што сам  волела право које сам студирала, па је све ишло са лакоћом и задовољством.

Образовање које сам стекла кроз посвећено учење и са разумевањем ми је било основа за сваку даљу практичну надоградњу. Из тог разлога сам уверена да поред свих потешкоћа, квалитетно образовање увек изађе на површину. То је инвестиција коју вам нико не може одузети, само је питање, времена, места и начина када, где и како ће вам се исплатити.

Савет је да увек донесете одлуку када планирате да полажете испит, затим да направите план и распоред рада који ћете истрајно да реализујете. Резултати неће изостати и то ће вас мотивисати за даљи рад. Временом ћете стећи самопоуздање, па ће и ваши испити бити положени од првке.

Одлучите шта истински желите, засучите рукаве и крените ка том циљу. На самом врху су сви положени испити, па похитајте  тамо и ви и приуштите себи осећај уживања у сопственом успеху и остварењу. Срећно!

 

Leave a comment