У среду, 9. октобра, у згради Ректората у Новом Саду, одржана је конференција ,,Иновација – моја револуција”. Говорници, угледне личности из различитих области науке, својим примерима покушали су да покрену и подстакну младе људе да буду иновативни и успешни у свим областима живота.

Конференција је одржана у згради Ректората, на отвореном.

Говорници на конференцији

Угледни људи, из различитих области, поделили су своје приче о успеху и покушали су да мотивишу младе да буду креативни и истрајни. Ти људи су Дејан Илић, творац микробатерије, саветник немачке владе и добитник три Оскара, са више стотина регистрованих патената; Душан Јововић, мултимедијални уметник, творац пројекта ,,Културизација”, који је 4D техником направио иновацију у визуелној уметности; Иван Јаковљевић, регионални менаџер Гугла, са канцеларијом у Емиратима, који води Гугл у Саудијској Арабији; Милена Ђуричић, сувласница компаније Videomite из Истанбула, највећег провајдера филмских, серијских и музичких садржаја у Турској, која је раније радила на руководећим позицијама у Гуглу и Yandex-u; Теодора Миљковић, студенткиња ФДУ-а, дугогодишњи PR Exit фестивала, а сада је и шеф службе и протокола информисања краљевског двора, али и краљевског пара Карађорђевић; Милан Боснић, један од твораца Strawberry energy и ,,паметних” клупа које се налазе у преко 30 метропола као део концепта паметних градова; Ђорђо Маркеђани, представник привреде, председник извршног одбора ДДОР Нови Сад и Иван Глигоријевић, творац музичких слушалица које мере мождане таласе и расположење.

Конференцији је присуствовао велики број младих.

Рецепти за успех

Проф. др Илић каже да је, када имамо неку добру идеју, најбоље директно и без устезања почети са реализацијом исте.

Узмите за себе неку мисију или визију вашег живота. Када то имате јасно, у вашим главама и телу, онда све даље одлуке падају врло лако, што доводи до резултата који ће, уз стрпљење, доћи сами од себе. Користите таленат. Усавршавајте оно где осећате да сте талентовани, додао је Дејан Илић.

Проф. др Дејан Илић.

Душан Јововић истиче да су наши људи најкреативнији, али се недовољно концентришу на оно у чему су добри и шире се на више поља.

Предлажем да, када осетите потребу да се развијате и стварате, проналазите своје алгоритме у стваралачком раду и да истрајете у томе. Многи ће рећи да нема средстава, да наша земља не разуме оно што радите, али ови људи овде су показатељ да то није тачно, рекао је Душан.

Душан Јововић, дигитални уметник.

Милан Боснић каже да је, у идеји паметних клупа, најбитнија била истрајност.

За почетак је најбитнија идеја, али идеја само даје пут ка циљу, а на том путу стоји много препрека, проблема, странпутица и идеја које се поред тога створе и изроде. Много је битније истрајати у тој намери, додаје Милан.

 

По речима Ивана Глигоријевића, не треба увек слушати околину. Мали број људи зна како треба и шта је тачно, а шта не.

Живимо у брзом времену које нам, на неки начин, сугерише да је идеја та која ће да понесе ствар и да, ако ми нешто урадимо и ако то не да резултат за недељу дана, грешимо. То никада није тако, морате да верујете у своју идеју и да јој посветите довољно времена, истиче Иван.

Милена Ђуричић за своју фирму тражи људе који стално уче.

Мислим да никада не треба да престане да се учи. Шта год нам се отвори као прилика, треба да скочимо, да је зграбимо, да не размишљамо много и да слушамо свој унутрашњи инстинкт. Треба да будемо храбри, а најхрабрнији смо између 20. и 30. године јер немамо шта да изгубимо, наглашава Милена.

Теодора Миљковић, инфлуенсерка.

Теодора Миљковић такође сматра да не треба придавати нарочиту пажњу томе шта каже околина, чак ни родитељи који се, природно, превише брину за нас.

Мислим да ништа од овога не бих постигла да нисам узимала шансе које су ми се нудиле. Уопште нисам била припремљена ни за један посао који сам радила, али сам била сигурна у себе. Ризикујте и слушајте свој инстинкт. Лако ћете дати отказ, али ће искуство које ћете стећи бити немерљиво, саветује Теодора.

ОПЕНС штанд, са занимљивим играма.

Након уводног дела, присутни су могли да учествују на неколико радионица – како да своју страст претворе у стварност, како да бриљирају у јавном наступу, а слушали су и о вештачкој интелигенцији и о њеној примени у Гуглу, о иновацијама Јапана у области аутомобилске индустрије итд. Више о радионицама и о конференцији можеш да прочиташ овде.

Конференција је одржана уз подршку ОПЕНС-а, ДДОР осигурања, Generali осигурања, Фондације Новак Ђоковић, Нурдора, Делта Холдинга, Тојоте и бројних других партнера и пријатеља.

 

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment