Чак 11 пројеката које су грађани изгласали покушаће да реализују ИТ стручњаци на Вегином хакатону. Међу њима и мобилна апликација за наш портал.

Пројекат Програмери за Новосађане који организује компанија Vega It Sourcing налази се у завршној фази – израда апликација и сајтова почела је у петак, 4. октобра и трајаће 48 сати. Међу 11 пројеката налази се и наш предлог – мобилна апликација портала Омладинске новине.

 – Ово је трећа година да спроводимо друштвено-одговоран пројекат Cause for Code, односно Програмери за Новосађане и веома смо задовољни што све више удружења препознаје пројекат као нешто што је потребно. Такође, ове године смо имали и највећи број пријављених пројеката и највише гласача у другој фази, што значи да су идеје препознате као нешто што заиста може да побољша живот у заједници. Чак 87 стручњака се пријавило да те идеје спроведе у дело, а придружиле су се и 4 дизајнерске агенције, као и три ИТ компаније, те смо могли да кренемо у реализацију 11 идеја, што овај пројекат засигурно чини најуспешнијим досад – каже Маја Божић, испред Vega It Sourcing.

Програмери за Новосађане
Маја Божић на отварању Хакатона

Идеје које су Новосађани изабрали су:

 1. Веб-апликација Не ради се, човече – Удружење Превент
 2. Веб-сајт за Ново културно насеље – Удружење Ново културно насеље
 3. Надоградња веб-сајта за информисање и помоћ особама са ХИВ-ом – Омладина Јазас
 4. Унапређење мапе заједничког и солидарног Новог Сада – Центар за регенеративну одрживост Новог Сада
 5. Веб-сајт за Удружење Патрија
 6. Веб-сајт за Градску библиотеку Новог Сада
 7. Мобилна апликација за Омладинске новине
 8. Заједнички календар културних дешавања у Новом Саду (Нови Сад 2021)
 9. Онлајн волонтерска књижица (Нови Сад 2021)
 10. Календар за почетнике (намењен особама са ХИВ-ом) – Црвена линија
 11. Премести се – Иницијатива Дигитална Србија

 

Програмери за Новосађане
Стручна подршка из Веге је радним тимовима на располагању свих 48 сати.

Вукашин Јанковић, члан тима за израду апликације Омладинских новина, прошле је године први пут учествовао на Хакатону, а пошто му се допало, одлучио је да се опроба и ове године:

–  Допада ми се цео концепт и сама идеја пројекта; леп је осећај када знаш да си део свог времена донирао да помогнеш појединцима или организацијама у њиховом раду. Наравно, на оваквим догађајима смо увек у прилици да учимо, стичемо нова искуства и колеге и пријатеље. Надам се да ћемо и овогодишњи задатак довршити до краја у задатом року и направити најбољу могућу верзију – наводи Вукашин.

Програмери за Новосађане
Вукашин Јанковић са дизајнерком Вањом Живановић и колегом Филипом Костићем.

Са Вукашином се слаже и Филип Костић из истог тима, коме је ово први пут да учествује:

– Чуо сам позитивне коментаре и искуства од колега, а свидела ми се и идеја пројекта, па сам одлучио да покушам. Драго ми је што својим знањем могу да помогнем непрофитним организацијама, као и што могу да научим нове ствари, развијам своје вештине, али и дружим се и упознајем нове људе – објашњава Филип.

 

Програмери за Новосађане
Сви чланови ,,Сивог тима” који ради на апликацији за Омладинске новине: Филип Костић, Вања Живановић, Јован Окиљевић, Стефан Фејеш, Вељко Торњански и Вукашин Јанковић (слева на десно) и уредница Омладинских новина.

 

Компаније Emakina.rs, Codebehind, Vivify Ideas и Quantox Technology, ће поред других ИТ стручњака покушати да у 48 сати израде веб-сајтове и мобилне апликације. Дизајнерска решења осмислили су дизајнерке Вања Живановић, Срна Тодоровић и Жељка Митровић, као и агенције  ELDER Creative Agency, Saturized – The Interactive Agency, Baseline Design Studio и PopArt Studiо.

 

 

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи

 

 

 

 

 

 

Leave a comment