Светски дан архитектуре обележен је почетком Октобарх фестивала, у уторак, 1. октобра 2019, у Дому б612.

1. октобра почео је четврти Октобарх фестивал.

Октобарх је настао као студентска иницијатива са циљем да се, током целог октобра, уз занимљив садржај, заинтересованима представи архитектонска пракса у најширем могућем смислу, као и све оно што је прати.

Идеја је да наставимо да ширимо дијапазон креативне индустрије који јесте архитектура и дизајн. Подршка Омладинске престонице Европе нам много значи јер нас на неки начин ставља на мапу културних дешавања у граду. Желимо наш посао да приближимо људима и да скренемо пажњу на архитектуру и наше архитектонско наслеђе које, на жалост, бива заборављено, каже суорганизатор фестивала, Игор Рајковић.

Фестивал се одржава на више различитих локација.

Где се фестивал одржава?

Фестивал се одржава на различитим локацијама у Новом Саду. Подељен је на пет главних целина које се одржавају викендима: архитектура, радионице, филмске пројекције, трибина и конференција. Целокупан програм и места одржавања можеш да погледаш овде.

Садржај фестивала

Садржај је намењен садашњим и будућим студентима, као и љубитељима архитектуре, јер ће кроз разговоре са професионалцима о њиховом раду и искуству прикупити нова знања и идеје, те створити реалнију слику о „животу после факултета“.

Овај фестивал нама студентима отвара нека нова поља са којима нисмо имали прилике да се сусретнемо на фалкултету, да се развијамо на разним пољима и да откријемо шта нам све архитектура пружа. Архитектура је све оно што нас окружује, од дизајна виљушке до стамбеног комплекса, и због тога је људима она примамљива. Из програма не бих могла да издвојим ништа осим целог октобра, каже организаторка фестивала, Тања Тубић.

Дешавања су различитог карактера и програма, па самим тим успевају да окупе све људе из сфере архитектуре и дизајна: студенте и професоре, аматере и професионалце.

Отварање фестивала обележила је изложба студентских радова “Минимализам: манипулација перцепције” и наступ бенда „Јазз и Пиво”, а сва дешавања до краја октобра су, изузев конференција, бесплатна и доступна свим заинтересованим Новосађанима.

 

Матеја Нинковић

Фотографије: ОПЕНС / В- Величковић

Leave a comment