PDF конференција је и ове године расписала конкурсе за плакат и фотографију, а овог пута радови су стигли из 14 земаља, укључујући Тајван, Бугарску, Румунију, Иран, Аустрију, Холандију, Босну, Уругвај, Велику Британију, Црну Гору, Мексико и Иран. Тема оба конкурса је, у складу са овогодишњим издањем конференције, била Absorption, а на конкурс за фотографију је пристигло 1060 радова. Што се тиче плаката, на конкурс је пристигла 131 пријава која броји укупно 246 плаката.

PDP конференција

Међутим, организатори ПДП конференције ове године са задовољством могу да најаве и једну ексклузивну новину, а у питању је сарадња са  OFFF Vienna-ом! Настао 2001. године из жеље да окупи ствараоце, дели креативност и инспирише младе талентоване људе,  OFFF је током времена постао синоним за конференцију креативних медија и најзначајнији догађај своје врсте у Европи. Иако се традиционално одржава сваке године у Барселони, организатори су ове године одлучили да своју визију пошаљу на турнеју по Европи, па ће се тако први пут одржати  OFFF Vienna у Бечу 4. и 5. октобра 2019.

Желећи да промовишу радове младих аутора и афирмишу их у свету креативне индустрије на интернационалном нивоу, организатори ПДП-а ове године ауторима најуспешнијих радова са конкурса за плакат су омогућили излагање при OFFF Vienna-и, у Halle E + G галерији у MuseumsQuartier у Бечу, где ће њихови плакати бити приказани у оквиру ризографске изложбе!

Иако ће своју премијеру доживети у Бечу, публика ће ове ризографске радове моћи да види и у оквиру 11. ПДП конференције од 10. до 13. октобра у културној станици Свилара. И то није све – победници овогодишњих конкурса за плакат и фотографију добијају карте за следеће издање OFFF Vienna-е 2020. године!

Стручни жири конкурса за плакат ове године чинили су Моника Ланг, графичка дизајнерка и илустраторка, Constantin Demner, аустријски графички дизајнер и предавач прошлогодишњег издања конференције, Алеxандер Стерн, UX и UI дизајнер испред OFFF Vienna-е, Јулиа Wеитхалер, дизајнерка испред OFFF Vienna-е и Ирма Пушкаревић и Сергеј Туцаков, аутори овогодишњег визуелног идентитета ПДП-а.

Што се тиче фотографског конкурса, стручни жири ове године чинили су Немања Кнежевић из колектива Belgrade Raw, Александар Рамадановић, Јелена Владушић, професорка фотографије на Факултету техничких наука у Новом Саду и Теодора Ивков и Катарина Марковић, перспективне фотографкиње и победнице фотографског конкурса на ПДП-у 2017. године.

ПДП (Print, Design, Photography) је конференција креативних медија која већ једанаест година окупља дизајнере, фотографе и друге визуелне ствараоце са циљем да путем предавања, радионица и изложби едукује публику у областима креативних медија, као и да путем конкурса промовише рад студената и младих аутора.

ПДП конференција се организује уз подршку Градске управе за спорт и омладину Града Новог Сада, Градске управе за културу Града Новог Сада, Департмана за графичко инжињерство и дизајн ГРИД Факултета техничких наука у Новом Саду, Фондације “Нови Сад 2021-Европска престоница културе” и ОПЕНС 2019 – савеза удружења Омладинске Престонице Европе Нови Сад.

Leave a comment