Десетине хиљада посетилаца широм Србије учествовало је у многобројним спортским такмичењима и изазовима, намењеним свим генерацијама, а стотине спортских друштава представило је своје активности у оквиру друге по реду Европске недеље спорта у Србији.

Pixabay
Да ли се и ти бавиш спортом?

Током недеље спорта, одржано је осам ,,Спортских изазова” у Бору, Књажевцу, Пироту, Зајечару, Аранђеловцу, Сомбору, Ваљеву и Шапцу, у којима су се ови градови међусобно надметали у окупљању што већег броја учесника у разноврсним спортовима и такмичењима. Поред спортских изазова, организована су предавања, едукативне и креативне радионице, олимпијски часови, хуманитарне акције и многи други садржаји у више градова Србије.
Овогодишња Европска недеља спорта крунисана је у петак ,,Спортским даном” на Ади циганлији, у оквиру кога су грађани имали прилику да се опробају у различитим спортовима, захваљујући демонстраторима и тренерима из преко двадесет спортских савеза.
У Спортском дану на Ади учествовало је више од 1000 људи, међу којима је било највише деце, а отварању су присуствовали и обратили се присутнима председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, министар омладине и спорта у Влади Републике Србије Вања Удовичић, као и амбасадор и Шеф делегације Европске Уније у Србији – Сем Фабрици.
“Спорт не треба да буде само професија, на подијуму и са медаљама. Управо то је и суштина Европске недеље спорта – промоција спорта за све, спорта као начина живота и правих вредности. Европска унија, Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта, удружили су снаге и тимски покренули Европску недељу спорта, са циљем да скренемо пажњу на важност физичке активности. Статистика показује да су млади у Србији мање физички активни него што би требало. Управо зато наша жеља је да инспиришемо и мотивишемо омладину да се покрене и буде активнија. Судећи по овоме што видим, мислим да смо на добром путу!”, поручио је Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.
Европска недеља спорта покренута је од стране Европске комисије циљу подстицања грађана на бављење физичком активношћу и едукације о здравом начину живота.
Европску недељу спорта у Србији организују Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и Спорта, под покровитељством Европске Уније.

Leave a comment