Враћамо Градић у фокус кроз серију кратких филмова које ћете имати прилику да погледате у четвртак 26.9. од 19.30 часова у ПРОСТОРУ, Београдска 11. Филм “Једне Звездане ноћи” чија је радња смештена управо у Градићу, добиће своју премијеру на локацији где је и снимљен! Након тога, имаћете прилику да погледате вишеструко награђиване кратке филмове “Феномен Тврђава” аутора Драгана Стојменовића и Силарда Антала и филм “Прича о становницима зида”, аутора Андреј Бока.

Градић у фокусу!

Филм “Једне звездане ноћи” чија је радња смештена управо у Градићу, говори о лепоти живота у ружној и суровој реалности која окружује главног лика. Након што проводи дан у граду, уплетен у вртлог најбизарнијих ситуација, стари часовничар потпуно губи ток са временом и проналази се у центру малог чуда. Филм “Једне Звездане Ноћи” режирао је Вук Вукмановић на последњој години својих студија на Женевском Универзетитету за уметност и дизајн.

Документарни кратки филм “Феномен Тврђава” аутора Драгана Стојменовића и Силарда Антала освојио је прву награду – „Златну клапу“, на међународном филмском фестивалу документарног филма „Вива 2016“, одржаном од 1. до 5. јуна у Сарајеву. Титула камене утврде – Гибралтар на Дунаву, компликована је становницима Града, који јој се једноставније обраћају са – Ђава. Камен не гори. Али памти. Тврђава, стара три века, зидана је скоро читав век. Тих година, кажу, највреднија монета у околини била су јаја. Уместо на трпези, завршавала су у малтеру.

Филм “Прича о становницима зида”, говори о сукобу између врата и прозора који прети да ескалира. “Прича о становницима зида” је краткометражни српски филм који је написао и режирао Андреј Бока. Филм је до сада освојио бројне награде међу којима су награда за најбољи експериметнални филм и музику на Фестивалу документарног И краткометразног филма у Београду и гранд приx награда на пољском филмском фестивалу Голден Антеате.

Програм је реализован у оквиру пројекта “Покрени промену, буди промена” у сарадњи са ОПЕНС 2019 – Омладинска престоница Европе Нови Сад.

Leave a comment