У Мастер Центру у Новом Саду, од 20. до 22. септембра, одржан је други по реду фандрејзинг конгрес – OPENS FundCon.

ОПЕНС FundCon трајао је од 20. до 22. септембра.

FundCon, у организацији Омладинске престонице Европе, окупио је друштвено одговорне компаније, фондације, амбасаде, представнике ЕУ фондова и организације цивилног друштва, на конгресу под називом (НЕ)МОГУЋА МИСИЈА.

Ове године предавања су била подељена на три дела. Први дан Конгреса био је посвећен маркетинг стратегијама, други дан био је резервисан је за фандрејзинг, док је трећи дан био посвећен људским ресурсима.

Предавања су била подељена на три дела.

Ми, као организација за младе, разумемо како можемо из заједнице бити подршка за младе, а улога ОПЕНС-а јесу та отворена врата и та подршка. Тако показујемо младима да неко слуша њихове идеје и да је потребно да се њихове идеје реализују, објашњава координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић

За три дана Конгреса, три теме су обрађивали разни говорници. Од Томаша Суседика из ЛинкедИНа, преко предавача из две УНове агенције (УНИДО и УНИЦЕФ) до предавача из ВИП-а, Смарт Колектива, и низа других који су младима успели да пренесу трикове успешног пословања.

Догађај је окупио бројне говорнике.

У једној од компанија у којој сам радио говорили смо да треба ми сами да ценимо свој рад јер је то начин да се посао шири. Увек је добро поделити своје знање због тога што други могу из њега да уче, каже, испред ЛинкедИН-а, Томаш Суседик.

Осим прилике за умрежавањем или агитовањем за средствима донатора, младима се пружа прилика да науче практичне стратегије. Програм је осмишљен је да буде интерактиван и састављен је од више мањих догађаја прилагођених интересовањима учесника.

Све је протекло јако добро и радили смо на неким практичним стварима, а то је највредније. Најбитнији део јесте тај практичан, где смо имали конкретан задатак да анализирамо колегу кроз све аспекте које смо прошли на мастер класу, каже учесник, Душан Богдановић.

Доста је изазовно прилагодити тему разичитим организацијама које су присутне на предавању. Милсим да је конференција добро прошла јер је битно да делимо знање и искуства.  Не можемо ништа да изгубимо, а много тога можемо да добијемо ако се окупим и ако на оваквим местима делимо знање, каже, испред AIESEC-а, Горан Стојановић.

Учесници су, за ова три дана, имали прилику да прикупе знање, идеје и контакте, као и да чују више о различитим програмима подршке.

 

Матеја Нинковић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment