У оквиру последње недеље „Калеидоскопа културе“ Новосађани ће имати прилике да премијерно погледају представе „Катар“ и „Смедерево 1941“ у Српском народном позоришту.

Калеидоскоп културе

Премијера представе „Катар“, у режији Огњена Петковића, заказана је за понедељак, 23. септембар, са почетком у 20.30 часова, на Камерној сцени СНП-а.
Текст представе је настао према истоименом документарном филму који је сниман на подручју Новог Сада. Прича прати четири јунака који седе у локалној кафани и маштају о одласку у Катар и решавању свих животних проблема које ,,вуку“ још из ратних деведесетих. Њихова свакодневница сачињена је од политике, чекања, алкохола, молераја, музике, пропалих бракова и лажне наде, али они успевају да договоре одлазак у Катар. Паралелно са овом причом, представа прати и девојчицу Леу која такође проводи време у кафани, упијајући ставове свог оца и деде уз које одраста.
Представа је настала као сарадња СНП-а и удружења „Мансарда“ и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Представа посвећена глумцима који су страдали 1941.
Потресна прича о судбини новосадских глумаца који су страдали 5. јуна 1941. у великој експлозији муниције у Смедереву, као и већина становника тог града, преточена је у драмско дело „Смедерево 1941“, у режији Ане Ђорђевић.
Представа ће премијерно бити одиграна 27. септембра у 19.30 часова, на сцени Пера Добриновић СНП-а.
„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде.

 

Leave a comment