Двадесет и троје младих је, у петак, 20. септембра, у Градској кући, покушало да обори Гинисов рекорд свирајући петоминутну композицију на једном клавиру.

Ученици и професори, њих двадесет троје, свирали су на једном клавиру.

Ученици и професори Музичке школе „Исидор Бајић“ из Новог Сада месецима су увежбавали композицију „Зора“, Ивана Марковића, која је написана специјално за ову прилику. Обарање Гинисовог рекорда Новосађани су могли да прате уживо преко лед екрана на Тргу слободе.

Ово је један од догађаја који показује да рад, енергија и упорност код младих долазе до изражаја. Овај догађај показује да је град Нови Сад заслужио титуле које има и на које можемо да будемо поносни. Ови млади људи и њихови професори померају границе, каже потпредседник Покрајинске владе, Ђорђе Милићевић.

Идеја је поникла на клавирском одсеку Музичке школе као један од начина да се класична музика приближи публици на атрактиван и несвакидашњи начин.

Нови Сад је вечерас препоносан на ове младе људе. Ми смо само помоћ, логистика и подршка њиховој идеји, чиме смо показали зашто смо европски центар младих и културе. Трудимо се да максимално помажемо и да се трудимо око знаменитих манифестација“ објашњава члан Градског већа за спорт и омладину, Огњен Цвјетићанин.

Уз лајв пренос на Тргу слободе, Новосађанима је обезбеђен „Отворени час клавира“ и то на четири локације: Градска библиотека, Порта, испред ,,Трчике” и испред Српског народног позоришта, на ком су могли да учествују и аматери и професионалци.

На лицима деце смо видели ту срећу када су завршили, што јесте и циљ ОПЕНС-а – да подржи њих и њихове идеје и на то смо поносни. Суштина је да се различити садржаји, од младих и за младе, подрже у циљу да их охрабримо и дамо им ветар у леђа. На нама је да чујемо њихове захтеве и да им изађемо у сусрет и помогнемо им и након 2019, објашњава координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.

До краја године Нови Сад ће сазнати да ли је успео да обори Гинисов рекорд.

 

Матеја Нинковић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment