Сребрно језеро је једно од најлепших места за одмор у Србији. Некадашњи рукавац Дунава, данас је преграђен двема бранама и налази се на 2км од Великог Градишта.

Сребрно језеро

Језеро заузима површину од 4км2, дубоко је 8м, а вода је бистра због природне филтрације кроз бројне пешчане дине.

Сребрно језеро

Сребрно језеро последњих година постаје све популарније, чак је добило и назив „српско море“. У близини језера је и истоимени хотел, а ту су и многобројне викендице и ресторани као и приватне куће које нуде смештај.

Сребрно језеро

Језеро је веома богато рибом, па осим туриста и многобројни риболовци уживају у његовим благодетима.

Уколико сте љубитељ воде и водених спортова, језеро вас неће разочарати. Такође, имате прилику да изнајмите педалину и уживате у вожњи језером, уколико немате неки свој чамац или кану. Плаже су јако чисте, пешчане, опремљене тушевима.

Сребрно језеро

За оне који желе нешто динамичнији одмор, недалеко од језера налази се и аква парк, па тако можете да комбинујете уживања на води.

Поред језера много ресторана и роштиљница нуди своје специјалитете и док се шетате, на тренутак ћете помислити да сте на мору. Живахна атмосфера, али и сјајни специјалитети ће вас одушевити – нећете пожелети да одете са овог одмора.

Сребрно језеро

Уколико сте љубитељ културно-историјских локалитета, обавезно посетите Голубачку тврђаву, која се налази на уласку у Ђердапску клисуру, на 20км од језера.

Тврђава потиче из 1335. године, иако су прво утврђење на њеном месту подигли Римљани у првом веку нове ере. Има девет кула, а назива се и Голубачки град. Као важно утврђење, често је мењала своје господаре – Србе, Мађаре, Бугаре, Турке. Према једној легенди у њој је била заробљена византијска принцеза Јелена, која је како би ублажила своју тугу и самоћу, гајила голубове, по чему и град-тврђава добија свој назив.

Сребрно језеро

Још један занимљив податак је да управо код Голупца, Дунав достиже највећу ширину дуж свог тока и то од чак 6 километара.

Уколико волите путовања, погледајте како изгледа Излет у етно село Станишићи, као и које су то наше Топ летње дестинације.

Текст и фотографије: Тања Савовић

Leave a comment