Да ли сте знали да је Храм Светог Саве, смештен на Светосавском тргу на Врачару, највећа православна црква на Балкану и у свету? Верује се да је управо на том месту 1595. године Синан паша спалио мошти светог Саве, оснивача православне цркве у Србији.

Да ли знате шта се налази седам метара испод храма?  Ту је велелепна Црква Светог кнеза и мученика Лазара, као и скривена ризница Светог Саве и крипта патријарха Српске православне цркве.

Да ли сте приметили да је храм видљив са свих прилаза граду? Храм је изграђен у српско-византијском стилу, са четири звоника, врх куполе износи 70 м, док је главни позлаћени крст висок још 12 м –  због тога је ова црква видљива са свих страна.

Храм заузима површину од 3.500  м² у приземљу, уз додатних 1.500 м² на три галерије на првом нивоу. Постоји још и галерија од 120 м² на другом нивоу, на коме се налази и спољашњи видиковац који се простире око целе куполе.

Живописање је у  у техници импресивног мозаика. Да ли сте знали да је креатор чувеног  мозаика чувени руски уметник Никлај Мухин?

Храм изазива дивљење и одушевљење, одише отменим стилом, раскошног је здања, и за вернике је место где се могу изговорити и услишити све искрене молитве.  Када вам у госте дођу странци поведите их у шетњу до Храма и они  ће се одушевити српском светињом, величанственим призором који виде, миром који успокојава и који ће осетити у храму као и благом црквеном музиком коју ће са уживањем слушати и молити се што искреније. Пронађите своју икону, тихо се помолите, окајте своје грехе, пошаљите љубав у космос и очекујте да вам се љубав врати.

 

Текст и фото: Сузана Марјановић

Leave a comment