Два фестивала, две изложбе, домаћи и страни уметници, таписерије, фотографије, стрип – визуелна уметност обојиће крај недеље у Новом Саду у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе“.

Калеидоскоп културе

Жена која је унела иновативност у српску уметност, зачетница таписерија као ликовне дисциплине у некадашној Југославији, револуционарка – Милица Зорић оставила је огроман траг у српској уметности. Управо зато и „Калеидоскоп културе“ скреће пажњу на њен допринос у оквиру изложбе „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“ ауторке Милице Орловић Чобанов, која је отворена, 12. септембра у 20 сати у Спомен-збирци Павла Бељанског, а која ће бити доступна јавности све до 27. октобра.
Изложбу чини 28 таписерија, из периода од 1959. до 1971. године, фотографије и документа који ће први пут бити пред публиком, као и богат програм у виду стручних тумачења поставке, креативних радионица, као и тактилна поставка намењена слепим и слабовидим особама. Изложба представља сарадњу између легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у београдском Музеју савремене уметности и Музеја Семберије у Бијељини.

12. септембра, покретна станица Караван доноси нове садржаје! Дружење, иако првобитно замишљено у Баноштору, померено је у културну станицу Свилара (Ђорђа Рајковића 6б) због невремена, које је претходних дана оштетило немачку цркву у Баноштору. Програм остаје непромењен.
Уметница литванског порекла која живи и ствара у Немачкој Патриција Гилите и наш уметник Радош Антонијевић удружили су креативне снаге и приближиће нам концепт који спаја културно, историјско, национално, религијско, политичко у оквиру њихове изложбе. Отварање је заказано за 19 сати, а изложба је део Фестивала уметности Дунавски дијалози.

13. септембра „Калеидоскоп“ вас је водио на нову изложбу и до следеће културне установе. Галерија Матице српске место је изложбе „Портрет једног времена“ која нам открива радове чувеног француског фотографа, Феликса Надара – првог који је из ваздуха фотографисао Париз и имао светлећу рекламу док је струја још била новина. Отварање је у 20 сати, а изложбу чине фотографије најзначајнијих личности из света француске и европске културе и уметности из 19. века – Бодлер, Мане, Верн, Иго, Бернар… Изложбу реализују Француски институт, Галерија Матице српске, Национална галерија за фотографију из Париза и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе”, а биће отворена до 17. новембра.

За викенд у Свилару на два фестивала

Традиционална манифестација 13. Новосадски стрип викенд поново у Нови Сад доводи значајна имена девете уметности, како домаћа, тако и страна. Програм је почео у културној станици Свилара, 13. септембра у 16 часова берзом стрипова, а свечано отварање било је у 20 сати, када ће почети и изложба радова Рајка Милошевића. Свилара је и 14. септембра од 12 часова па све до увече била права ризница девете уметности уз богат програм који обухвата берзу, представљање аутора, издавачких кућа, радионице, изложбе и дискусије.
Још један фестивал биће одржан у културној станици у Алмашком крају, а у питању је „Времеплов – фестивал анимираних сећања“ који је почео 14. септембра у 11 часова. Публика је током целог дана имала прилику да се упозна са Новим Садом из другачијег угла, кроз изложбу покретних слика, анимиране старе фотографије, приказивање кратких видео-форми о граду, снимање посетилаца испред специјалног платна, забавни садржај за децу, маскенбал. Фестивал се реализује у сарадњи Видеомедеје и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи на сајту.

Leave a comment