Заборавите све што сте до сада знали о спектаклу. Заборавите све што знали о септембру, јесени и новим школским годинама. Јер од 2019. године, септембар добија потпуно нови вајб и биће апсолутно обојен енергијом младих. Добродошли у ОПЕНС дистрикт.
ОПЕНС дистрикт јединствени је међународни фестивал уличне културе, уметности и спорта који у Нови Сад доводи светске звезде. А почиње – омладинским кампом.

ОПЕНС 2019 програм

ОПЕНС дистрикт камп

Омладински камп одржаће се у Новом Саду од 09. до 16. септембра а окупиће око двадесетак младих људи из свих претходних омладинских престоница Европе (уз једну будућу: Амијен 2020), као и младе из Новог Сада. Током десет дана кампа учесници ће пролазити кроз ДЈ и радионице цртања графита, упознаваће се са Новим Садом, Омладинском престоницом Европе, Новосађанима, локалним обичајима и легендама Блока, као и посебно комшијама из Месне заједнице Омладинског покрета.
Новостечна знања, учесници ће имати прилику да покажу и на централном догађају фестивала.

Hood party

Зашто постоје Омладинске престонице; како подстаћи интеракцију младих са локалном заједницом, како их укључити и оснажити; како заједницу отворити за питања и идеје младих; како међусобно упутити различите групе младих да нешто заједно постигну? Директан одговор на сва та питања јесте комшијска журка. Ма како локално деловала, овде се огледа срце свега што ОПЕНС ради. То је прилика да се у активности ОПЕНСа директно укључе млади из локалне заједнице који ће поред дружења на самој журци имати прилику да учествују као кварт у организацији догађаја (припреми за мурале и хостовању ОПЕНС програма). Журка, односно дружење са комшијама из кварта уједно је и знак захвалности заједници која је угостила ОПЕНС, уметнике из региона, младе из Европе на кампу и недељу дана била “ОПЕНС дистрикт”
Комшијска журка се дешава на игралишту код просторија месне заједнице, а позвани су и млади из кампа, уметници, ученици из Машинске и наравно комшије. За музику су задужени млади из кампа са ДЈ радионица, биће постављени најлони и спрејеви за цртање па ћемо одмах видети и резултате свега што смо учили претходних дана.

ОПЕНС на путу: финале

Да улична уметност може да отвори 100 врата и повеже регион доказали смо претходних годину поклањајући мурале градовима у региону. Након Загреба, Сарајева, Бањалуке, Солуна, Подгорице и Будве, након стотина километара, лименки спреја, нових пријатеља и прича, последња пузла стиже у Нови Сад. Од 10. до 16. септембра у оквиру ОПЕНС дистрикта, уз помоћ пријатеља које смо стекли на том путу, осликаћемо и Нови Сад. Да ли међу крошњама и фасадама Блока, у жамору студената и у универзитетском кампусу или негде међу зградама Омладинске престонице Европе, неки од најпознатијих графити уметника, укључујући и ОПЕНС резидента, Петра Петровића Пироса, Нови Сад трансформишемо у креативни ОПЕНС дистрикт и заједно шаљемо поруку помирање младих из региона..

FISE World Series

Финале ОПЕНС дистрикта сели нас између старог језгра града и универзитетске четврти – на велики плато Спортско-пословног центра Војводине. На највећој светској рампи за БМX, скате и тротинет, као и највећој платформи за фреестyле БМX егзибиције стиже нам ураган светских имена, и екстремних спортова од којих застаје дах.
Модерно уређени и инжењерски пројектован скате парк, уз одличну организацију самог такмичења, доводи светска имена БМX, скате, тротинета и ролера.
14. и 15. септембра чека нас коерографије ласер флипова, инлине-а, ромобила и осталих дисциплина и трикова.
Наш дистрикт појео је град и подељан је мање четврти. Ако се огромних 825 метара површине спине рампа може назвати „мања“ четврт, добродошли на локацију један.
Током читаве суботе и недеље, а након читавог дана када ће простор бити отоворен за све Новосађане да се опробају у некој од вратоломија, чека нас спектакл у вечерњим часовима. Светски прваци колективно и први пут долазе у Нови Сад пред првентсво у Будимпешти. Гледаћемо најбоље вратоломије и окршаје пред следеће такмичење и то све уз музичку подлогу и неизбежне хип хоп наступе.
Следећа четврт одмах је поред и врти се око 100 квадрата Флатланд-а где ћемо гледати како се БМX врти на точковима, педалама, преврће и све што БМX ради. Опет уз контролу светских спортиста.
Нешто даље налази се шопинг четврт са Slavic treš marketom, bakedanceri и све што прати културу уличне уметности.
А кроз жилу куцавицу која ће повезати све, низаћемо графите и графитере из Омладинског кампа.
Долазак врхунских младих спортиста и организовање FISE show-a ће отворити нова врата младима из Новог Сада, заинтересовати их за иновативне акционе спортове, дати им прилику да се опробају у истим и размрда ту спортску сцену међу младима у Србији генерално.
И тек само загребали првих неколико дана септембра, јер ОПЕНС дистрикт долази и мења септембар.

Leave a comment