19. Фестивал уличних свирача – Градић фест отворен је синоћ традиционалном поворком грађана и учесника. Весела поворка је кренула у 20 часова од Трга слободе преко моста “Варадинска дуга” до Градића предвођена фантастичним Тинто Брасс Стреет Банд-ом, новосадским плесачицама и плесачима из плесних школа Foxy, Play Dance i Studio 5, као и белим олдтајмером “Sunbeam Talbot” из 1939. године.

ФОТО: Зоран Јешић – Први дан фестивала обележиле златне двадесете!

Први дан фестивала обележиле златне двадесете

19. Фестивал уличних свирача – Градић фест отворен је синоћ традиционалном поворком грађана и учесника. Весела поворка је кренула у 20 часова од Трга слободе преко моста “Варадинска дуга” до Градића предвођена фантастичним Tinto Brass Street Band-om, новосадским плесачицама и плесачима из плесних школа Foxy, Play Dance i Studio 5, као и белим олдтајмером “Sunbeam Talbot” из 1939. Године.

Загрејану публику дочекао је на главној бини хот јазз темама велики Belgrade Dixieland Orchestra. Како је прво вече фестивала обележила златна ера 20-их година 20. века у публици смо могли видети чарлстон дрес код – црне хаљине, лептир машне, траке за косу са пером, шешире са обавезним аксесоаром.

Више стотина грађана било је окупљено на Тргу слободе нешто пре пола осам. Малишани из Италије, Португалије и Србије у заједничком ансамблу “Pinocchio joins the orchestra in the STREET” који је окупио и увежбао Александар Царић добовали су у своје добоше допуњене дувачком секцијом, тамбурама, звечкама као и оригиналним инструментима, прављеним од рециклираних, одбачених материјала. Потом су се придружили момци и девојке из бенда Бруитал који су евоцирали средњовековне трубадуре са моћним ритмовима и електроником.

Звезде прве вечери фестивала, Belgrade Dixieland Orchestra показали су зашто је осим савршене усвираности за wing, charleston, dixieland састав важан и сценски наступ, костим, сценографија бине. Својим професионалним и истовремено ноншалантним шиком публику су потпуно унели у сам зенит забаве са почетка 20. века која, уверићемо се, од свог сјаја ништа није изгубила ни данас. Неми филмови који су се приказивали током наступа са пурњајућим локомотивама, масовкама осмишљених мизансцена и слепстик комичним ситуацијама добили су одговарајући саундтрек на квалитетном разгласу.

Владимир Рацковић, оснивач овог уникатног састава осим бенџа уме и са публиком те је између песама откривао контекст у којем је настајала музика коју свирају. Александра Бјелић је са лакоћом певала хитове старе 100 година међу којима и тему из Mapet Šou-а.

На бини код Београдске капије је потом наступио светски музичар и интернетска звезда Адам Бен Езра, који је чувен по томе што је контрабас, традиционално у оркестрима периферни инструмент довео у први план, слажући слојеве џез, wорлд и рок музике. Својим мајсторством у перкусионом третирању инструмента и добро осмишљеном хармонијском прогресијом ових дубоких тонова потпуно је оправдао очекивања публике.

На нешто мањој бини у Штросмајеровој улици публику је забављала израелска група Karasorchestra. Својим потентним ритмовима и фолк блискоисточним темама провозали су нас кроз чари медитеранског искуства. На истој бини наступила је саксофонисткиња Катарина Стојков која је стилизовано обучена извлачила дуге, увијајуће тонове са свом харизмом коју носи.

На Silent Cinema кутку имали смо прилику да погледамо, ретке анимиране филмове из Совјетског Савеза који су имали изузетно убедљив цртеж са огромним драмским набојем који по структури и у 21. веку изгледају сасвим савремено.

На овогодишњем фестивалу могла се приметити изузетно богата гурманска понуда као и заиста велики избор занатских пива, малих домаћих пиварија, као и домаћа вина са Фрушке горе.

Осим врло богатог музичког програма, овогодишњи 19. Фестивал уличних свирача ће у својој понуди имати позоришне представе, плесна извођења, неме филмове и перформансе. Други дан фестивала на Великој бини нас очекују наступи бенда Аутопарк, Артан Лили и Жагар, док ће на малој бини наступити сјајни румунски састав Mendel Collective. Комплетан програм и сатницу можете погледати на сајту.

 

 

 

Leave a comment