Класика од Баха до 21. века; џез; Битлси, вертикални концерти; снимања у  отвореном студију, концерти у природи и још много тога!  Од 5. до 8. септембра 2019. године, у Новом Саду ће се одржати треће издање фестивала PIANO CITY NOVI SAD под слоганом ‘‘Бојимо звук града’‘. 4 дана, преко 60 пијаниста – од 7 до 77 година.

PIANO CITY NOVI SAD 2019

Piano City је једини фестивал где се на програму, раме уз раме, могу наћи врхунски уметник и ентузијаста који се из чисте љубави бави свирањем као хобијем. Мисија извођача је да оплемене градски простор и приближе уметност “обичном човеку”.
Програм фестивала преузмите овде
Концерти ауторске, класичне и џез музике чиниће saundtrek града током четири дана. Piano City трансформише градске просторе у концертне подијуме, а познатим сценама даје ново концертно рухо. Ту су такође и кућни концерти у домовима Новосађана који су заштитни знак бренда Piano City (ове године ће их бити три). Уз њих, ове године нудимо неколико тематских целина: Open air studio, On stage sessions, Vertical concert, Green oasis i Stage with a view i Piano heart.
Опен аир студио је заправо Плато испред Ректората Универзитета Нови Сад. Један од наших најпознатијих jazz састава – MajamistyTriO – преобразиће овај отворени простор у музички студио, а публика ће бити битан елемент те отворене сценографије и LIVE снимања концерта.
On stage sessions је назив за концерте који имају за циљ да створе приснију везу између сцене и публике, било да је у питању класика или џез. У оквиру овог програма посебан интерес изазива ливе снимање ауторских дела Косте Јевтића ”Reflections on a journey”, као и наступ немачког џез пијанисте Михаела Есла у Синагоги. Ту је такође и Јелена Бајић која концертом ”Клари на дар” обележава 100 година од рођења највеће пијанисткиње свог времена и раскошне композиторке Кларе Шуман. Јелена Стојковић стиже из Минхена са концертом ”Руже истока”, а Арсен Чаркић (Бања Лука) исписује посвету Францу Листу ”Виртуозу у част”. Фестивал ће затворити Наташа Пенезић која доноси увек занимљиве концепте, а ове године је то ”Музичка анализа стварности” у Галерији Матице српске.
Вертикални концерт већ изазива велику пажњу публике! Најпре због италијанског џез пијанисте који стиже у Нови Сад са својим ”Beatles Piano Solo” програмом. У питању је Фабрицио Греки чије концерте слушаоци широм света прате са одушевљењем. Дан пре Грекија, и наш уметник Марко Пејчић ће наступити под овом ”вертикалном” одредницом са својим ”Progressive piano” концертом, а грађани ће на лицу места сазнати о чему се ради (Змај Јовина 26).
Green oasis су концерти у зеленим оазама Новог Сада. Ове године акценат ја на Футошком и
Дунавском парку, али ту је и прелепо двориште школе за језике Лоqуела. Зелене оазе постаће ”Подијум за студенте” и ”Кутак за младе пијанисте”али и сцена за оне који стварају оригинална дела и доносе нов поглед на клавирску музику савременог доба. Ту су Мајко Пејчић (”Relax piano”) као и Павле Попов и Андреј Негић (аутори са компилације ”Клавирско небо”).
Stage with а view је сасвим прикладно име за елегантан хол Ректората и концерте који ће се ту одржавати. Класична музика доживеће се на посебан начин уз јединствену сценографију Дунавског кеја и Тврђаве. Наступаће клавирски дуо Јелена Минић и Елена Шевер ”Балетске сцене, Јелена Симоновић Ковачевић ”Класика са погледом као и ”Young Piano City Stars”.
Пиано Хеарт је име за хуманитарне концерте које је Piano City организовао и у претходним издањима фестивала. Оваква музичка дружења (Институт у Каменици, школа Милан Петровић) су увек посебна како за наше студенте – садашање и бивше – тако и за публику која није у прилици да дође на концерт класичне музике.Такође, у сарадњи са Свратиштем за децу и омладину, посетиоци ће на неколико концерата моћи да купе занимљиве мајице и шоље (донација ClassicAll радија), а сав приход од продаје намењен је куповини ужина за децу из свратишта.
Сви садржаји фестивала су бесплатни.
PIANO CITY NOVI SAD организује удружење Mistyland, уз подршку Управе за културу Града Новог Сада.

 

Leave a comment