Овогодишњи Летњи Универзитет у организацији АЕГЕЕ-Ниша под називом “Survive till the finish line” реализован је у периоду од 29. јула до 12. августа у Нишу.

Ниш угостио 22 студента из 11 европских земаља

Ниш је посетило 22 учесника из 11 европских земаља (Шпанија, Италија, Холандија, Мађарска, Хрватска, Немачка, Андора, Турска, Грчка, Ирска и Русија). Захваљујући посетама историјским локалитетима у Нишу, учесници су се упознали са историјом и културом града и тако стекли потпуну слику о овом делу Србије. Гости су имали прилике да посете и места у околини-Пирот, Сокобању, Нишку Бању, Ресавску пећину, водопад Лисине, Крупајско врело и Крајковачко језеро.

Две недеље боравка биле су испуњене низом активности, па су се неки од учесника по први пут опробали у стреличарству, слободном пењању и paintball-у. Поред тога, посета је била употпуњена и пливањем, пикником, шетњама и различитим играма. Саставни део пројекта су и академски часови као вид неформалног образовања. Учесници су од искусних чланова организације могли чути нешто више о предузетништву, српском језику и култури, једнакости права, па и њихова искуства у организацији АЕГЕЕ.

Идеја читавог пројекта јесте упознавање са локалном културом и традицијом кроз склапање нових пријатељстава, а ширећи идеју о Европи без граница. Управо то јесте постигнуто захваљујући доброј атмосфери и позитивношчу учесника и организатора. Учесници су били спремни и отворени за дискусију и дружење, али и подстакнути да шире своја знања и искуства те тако пренесу младима из своје средине.

Извор: Najstudent.com

Leave a comment