Књижевност, плес, хип-хоп субкултура, интерактивни перформанс, „Шетње кроз наслеђе“ – тако у кратким цртама изгледа програм прве недеље „Калеидоскопа културе“, који је почео у суботу, 24. августа, у Подграђу Петроварадинске тврђаве догађајем „Новосадска капија“. Више од 140 догађаја на програму „Калеидоскопа“ до 1. септембра понудиће бројне опције за Новосађане и оставити простора да одаберу и обликују „калеидоскоп“ по својој мери.

Прва недеља у знаку књижевности, плеса, перформанса

Након што су бројни Новосађани у Подграђу присуствовали програмима који су скренули пажњу на значај Подграђа, његову инфраструктуру, историјске догађаје, личности и приче које знаменита здања крију, на ред долазе и друге уметности које се преплићу у оквиру „Калеидоскопа“.

Љубитељи књижевности ове недеље имаће прилику да задовоље „апетит“ за писаном речју на 14. Међународном новосадском књижевном фестивалу који почиње данас, 26. августа у 21 сат на Тргу младенаца и трајаће до 28. августа. Нови Сад ће угостити писце Едуарда Могу из Шпаније, Ференца Андраша Ковача и Каталин Ладик из Мађарске, Арена Ворнера из Енглеске, Тобијаса Бургхарта из Немачке, Жана Лика Депака из Француске, као и домаћег писца Дејана Алексића. И ове године биће додељена традиционална „Бранкова награда“ младим књижевницима до 29 година, као и међународна књижевна награда „Нови Сад“. Део фестивала, који представља један вид интеркултурне сарадње између домаћих и страних писаца, биће и симпозијум „Интелектуалац, књижевност и капитализам“, дебате на одређене теме и читање поезије у вечерњим сатима на Тргу младенаца. Осим Трга, локације за овогодишњи фестивал су и Градска библиотека, балкони у Змај Јовиној улици, баште новосадских кафеа и ресторана. Фестивал, који је ове године у оквиру „Калеидоскопа културе“ организује Друштво књижевника Војводине у сарадњи са „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

Три мигранта у чамцу – четири извођења у Свилари

Прву недељу Калеидоскопа културе испуниће и несвакидашњи перформанс, који укључује и публику „Три мигранта у чамцу“ заказан за 29. август у 18 сати на платоу културне станице Свилара. Перформанс је замишљен као измишљено путовање три мигранта и кријумчара на гуменом чамцу који плове реком Еврос, а дијалози су базирани на популарном роману „Три човека на броду“. Публика ће имати активно учешће у перформансу јер ће један део посетилаца опремљених уређајима за ноћну видљивост неприметно шетати кроз простор и посматрати представу, преузимајући улогу цариника, док сцена постаје велика панорамска видео-пројекција речне обале. Остатак публике ће, док чека да уђе и постане део перформанса, путем неколико екрана, пратити пренос вести о миграцијама, хапшењима, политичке говоре…
Перформанс је дело уметника Петка Доурмана, у организацији Центра за културну деконтаминацију из Београда и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“, а изводиће се и 30. и 31. августа , као и 1. септембра од 18 сати на истом месту.

У оквиру Калеидоскопа и савремени плес и хип-хоп субкултура

У оквиру овогодишњег фестивала савременог плеса и перформанса „Покретница“, који је такође део Калеидоскопа културе Новосађани ће имати прилике да учествују у радионицама попут „Тамо вани и овдје унутра“ 30. августа у 19 сати у културној станици Свилара, као и да присуствују предавањима и презентацијама. Овогодишњи фестивал посвећен је теми одрживости заједничког рада на локалној сцени, као и повезивању домаћих уметника са иностраним. Ове године Фестивал окупља музикологе Милана Милојковића и Адриану Сабо, песникиње Јелену Анђеловску и Витомирку Требовац, кореографкиње Весну Пашћановић, Оливеру Црњански и Наталију Владисављевић, као и госте из региона, кореографкиње Соњу Преград и Ану Кеитмеyер. Фестивал реализује удружење за савремени плес и културу „Практикабл“ и трајаће до 31. августа на неколико локација у граду.

„Block party“ – догађај који ће обележити наредна три викенда промовисаће хип хоп културу као начина живљења, за шта ће бити задужени хип-хоп плесачи, цртачи графита и ди-џејеви. Први „Блоцк партy“ биће организован 30. августа у дворишту између улица Београдски кеј и Марка Миљанова на Подбари са почетком у 18.30. Посетиоци ће имати прилике да се упознају са стреет арт уметником из Словачке, Јурајом Дјуришом, ђускају уз музику ди-џејева Зупанy и МЦ Банзае, а промовисању хип хоп културе допринеће и локални цртачи графита.
Следећи „Block party“ биће већ 31. августа, такође у 18.30, у дворишту између улица Драгише Брашована и Раваничке на Лиману 2 у такозваном „Бронксу“, затим 7. и 14. септембра. „Block party“ заједно организују Плесно удружење „Groove“ и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Последње вирутелно путовање кроз урбане баште

Како су изгледале некадашње урбане баште и шта чини данашње, Новосађани ће имати прилике да виде 1. септембра у 18 часова у културној станици Еђшег у оквиру треће и последње „Ретроспективе урбаног баштованства Новог Сада“, која је део пројекта „Шетње кроз наслеђе“. Урбане баште биће представљене кроз мултимедијалну изложбу, коју чине плакати, видео и анимирани материјал. Нарочито занимљив начин да се публика анимира јесте могућност коришћења ВР опреме која ће омогућити мало виртуелно путовање кроз урбане баште. Догађај заједно реализују Креативна индустрија Виридис и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

Калеидоскоп културе је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Leave a comment