Како пронаћи одговарајући стан за изнајмљивање?

Тражење стана права је авантура… која може да потраје.

Пронаћи стан за изнајмљивање, посебно у Новом Саду и Београду, постало је права уметност. Станарине су подигнуте, а слободних станова је, чини се, све мање. Међутим, није немогуће пронаћи леп и приступачан стан, само је потребно бити стрпљив и почети са потрагом на време. Али, где и како?

  1. Агенције

Уколико ниси финансијски ограничен и уколико си спреман да даш педесетак евра агенцији која ће те спојити са станодавцем – онда је ово вероватно најједноставнији начин да дођеш до стана. У агенцији можеш да погледаш доступне станове и њихове цене и уколико ти се неки од њих допадне врло лако можеш да се спојиш са власником и да га погледаш и уживо.

  1. Огласник

Огласници су одличан начин да пронађеш стан који ти одговара. У огласницима, штавише, углавном можеш да пронађеш станове који немају превисоку станарину. Мана је што не можеш да погледаш како они изгледају већ да на основу описа закључиш да ли је то оно што би потенцијално могло да ти одговара. Наш савет ти је да заокружиш све што ти се, на основу описа, допада, да издвојиш један или два дана и да позовеш и погледаш све станове и да потом одлучиш да ли је неки од њих добар за тебе.

У огласницима се понекад крију јако добри станови!
  1. Фејсбук групе

У Фејсбук групама Издавање станова Нови СадИздавање станова Београд или нпр. Менза Нови Сад и генерално групама у којима има много људи, посебно студената, често можеш да наиђеш на добар оглас. Наравно, у 80% случајева ћеш наићи на прескуп или неодговарајући стан, али ако будеш свакодневно пратио стање у групама врло лако можеш пронаћи и одговарајући.

  1. Огласи на интернету

На интернету можеш да пронађеш разне сајтове који оглашавају издавање станова. Уколико ти је важно да га што пре пронађеш, онда свакодневно прати понуде на сајтовима и позови и погледај сваки стан који ти се допадне. Важно је да будеш брз, да одмах делаш и да не чекаш, јер станови, посебно у јеку сезоне, а то су август и септембар, знају врло брзо да се издају. Неки од сајтова на који можеш да тражиш станове су: HalooglasiOglasi.rs и сл.

  1. Да ли неко тражи цимера?

Уколико си студент и потребан ти је стан, а ниси у могућности да живиш сам или то просто не желиш, није лоше да покушаш да пронађеш цимера. Обрати се у истим групама, тамо где има много студената, и види да ли постоји неко ко такође тражи цимера, а ко је већ у изнајмљеном стану. Одлучи да ли ти одговара цена, да ли је животни простор који ти се нуди по твојим мерилима и на основу тога прихвати или одбиј понуду. Један од сајтова где можеш да пронађеш цимера је и cimeri.rs.

Ања Минић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment