Студентима који су студије уписали по старом програму, пре увођења Болоње, неће бити продужен рок за завршетак студија.

Нема продужетка рока за старе студенте!

Они који до 30. септембра не стекну диплому мораће да се пребаце и да студије заврше по Болоњи, преноси Тањуг.

Стари студенти предали су петицију Министарству просвете, скупштинском Одбору за образовање, премијерки и председнику државе, да им се продужи рок за завршетак студија по старом програму по ком су и уписали факултет. Петицију је потписало више од 3.000 студената.

Министар просвете Младен Шарчевић каже за Тањуг да неће бити продужетка рока, јер на већини факултета више не постоје технички услови за то.

„Мислим да је та прича готова. За тако нешто не постоје ни технички услови на већини факултета”, рекао је Шарчевић.

Увођењем Болоњске декларације 2006. године, академцима који су студије уписали по старом програму дат је рок да дипломирају до школске 2011/2012 године. Рок за завршетак студија више пута је померан, најпре до 2014. годину, затим до 2016., па на 2018. године, да би прошле године добили рок да до краја септембра 2019. године заврше студије.

Процена је да тренутно у Србији има око 10.000 старих студената, али да нису сви активни. Верица Ивановић Кузмановић је једна од њих и каже да студенти уписани по старом програму траже да се поштује Устав и да им се омогући да студије заврше по пробраму по ком су уписали.

Додаје да нису сигурни шта им се нуди као решење уколико не заврше студије до краја септембра и да је прелазак на Болоњу неприхватив за њих.

„Ми смо полагали испите који се данас полажу на мастеру. Нико нема јасан план како ће то изгледати”, нагласила је она за Тањуг.

За  13. август био је заказан састанак старих студената са представницима скупштинског Одбора за образовање.

Члан скупштинског Одбора за образовање проф. Марко Атлагић каже да је на министарству да одлучи да ли ће изаћи у сусрет старим студентима, али уколико дође до скупштинског Одбора за образовање предлог измене Закона о високом образовању, да се продужи рок старим студентима за завршетак студија, он ће га подржати.

„Као универзитетски професор борим се за сваког студента. Гледао сам њихове индексе, то су добри студенти, само су морали да раде и уз рад да студирају. Због тога нису још завршили студије”, нагласио је Атлагић за Тањуг.

Скоро на сваком факултету постоји по један, два испита који су „камен спотицања” за старе студенте и професори код којих излазе по десетак и више пута на испит.

Атлагић каже да ту није проблем у студентима већ у професорима и да не може од 100 студената у једном року да испит положи једно или двоје.

„Такви професори су давно требали да буду ван строја. Факултети треба да донесу одлуку и да такви професори не буду испитивачи, већ да добију замену”, закључио је Атлагић.

Извор: Infostud.com  

 

Leave a comment