У Великој сали Дома војске у Врању јуче је отворен шести по реду „Piano Summer“. Фестивал, отворен под слоганом „Пијанистикиња са новчанице“, посвећен је двестотој годишњици од рођења велике пијанисткиње Кларе Шуман.

У пуној сали Дома војске публици се најпре обратио уметнички директор фестивала Зоран Имшировић.

–  Желим да изразим велико задовољство што сам и ове године у Врању. Лепо је имати тај осећај да смо бар на седам дана у току овог фестивала и ми грађани овог града, који нам дозвољава да наступамо и изразимо све креације пред овом дивном публиком. Ове године смо припремили интересантну тему, годишњицу Кларе Шуман. Поводом те годишњице у Врању ће наступити велике уметнице, велике пијанисткиње или оне пред којима стоји велика каријера – рекао је Имшировић.

 

Фестивал је отворио градоначелник Врања Слободан Миленковић, пожелевши добродошлицу и гостима, али и учесницима Фестивала. Он је рекао да је Врање град са сопственом музичком традицијом, који има особен спој старог и новог времена.

 Врање је град у коме звук носи традицију, у коме ноте укрштају векове, народе и емоције. Oви музички доживљаји јесу традиоционалне вредности, од којих издвајам „Врањску градску песму“ . Кажу да музика покреће свет, а „Piano Summer“ свакако јесте иснпиративни сусрет уметника који не познају границе и чија раскошност звука пружа бескрајни ужитак. Јединствена концепција фестивала доноси нам мерак и севдах у новој форми. У предстојећим данима, клавир ће уместо трубе бити доминантно обележје града – рекао је Слободан Миленковић отворивши фестивал.

 

 

Прве вечери фестивала наступала је Гуслин Онај, пијанисткиња из Турске. Она је носитељка титуле „Државни уметник Турске“, као и почасног доктората Босфорског универзитета у Истанбулу, а музичка фондација Севда Ченапи 2007. године доделила јој је Златну медаљу, док је 2011. године проглашена за Пијанисту године наградом Доницети.

Сви концерти се одржавају Великој сали Дома војске од 20 часова, и улаз је бесплатан.

Целокупни програм Фестивала који траје до 8. августа, можете погледати  ОВДЕ.

 

О Клари Шуман: Клара Вик Шуман је била немачка пијанисткиња, композиторка и учитељица.Студирала је музику на очев захтев и са 8 година је започела своју прву турнеју као пијаниста. Свирала је дела Моцарта, Баха, Бетовена, Менделсона, Шопена итд. Године 1840. удала се за Роберта Шумана. Од тада је мање наступала, али је после мужевљеве смрти, 1856. године, поново одржавала концерте по Немачкој и Енглеској. Њен лик се налазио на новчаници од 100 немачких марака.

 

Текст и фото: Михајло Стојковић

Leave a comment