Да ли је начин на који проводимо слободно време небитан или је важно да у њему истински уживамо, добро се одморимо и забавимо?

слободно време

Слободно време није само време у коме смо растерећени од обавеза, већ је то време за нас, време када радимо оно што нас највише испуњава. Ако сте склони да губите ово драгоцено време, онда вам можда треба неколико савета како да га проведете на квалитетан начин.

Читање

Под читањем не мислимо на читање статуса на друштвеним мрежама и сензационалистичких чланака. Под читањем мислимо на неку добру књигу која ће вас бацити у нека нова размишљања, инспирисати, отворити неке нове погледе, али и опустити и забавити. Пронађите нешто добро и корисно, истински уживајте у времену за себе.

Спорт

Гледати спорт на тв-у може бити океј начин да изгубите два или три сата не радећи ништа. Али, да ли заиста желите да изгубите два-три сата не радећи ништа? Свакако да је много бољи начин да за то време одрадите неке лагане вежбе у кући, одете до теретане, прошетате, па чак и обично истезање или јога ће вам донети много више благодети него седење на каучу у буљење у екран.

Глума

Можда обожавате да гледате филмове, па чак понекад и свратите у позориште, али нисте никад имали довољно храбрости да се и сами окушате у свету глуме или сте сматрали да то није за вас. Можда је сад прави тренутак да уместо неколико филмова и серија недељно, заправо кренете на глумачку секцију и уместо да гледате како други глуме, и сами почнете да креирате ликове из дела и да учествујете у разним представама и наступима – квалитетно слободно време, зар не?!

Уметност

Поред глуме, бављење било којом врстом уметности је далеко племенитије од губљења времена на друштвеним мрежама. Цртајте нешто, пишите, плешите, правите накит итд. Уживаћете док стварате нешто ново и лепо, а при том ћете имати осећај испуњености (уместо оног испразног осећаја који бисте имали након два сата на друштвеним мрежама). Стварање нам даје живост и док стварамо осећамо се узвишено. Стварајте нешто ново, нешто своје, па таман то било и неко необично јело са егзотичном декорацијом – битно је да сте уложили време у стварање.

Биљке и животиње

Почните да узгајате биљке или усвојите неку животињу. Видећете колико је предиван осећај када вам они узврате вашу пажњу и љубав – биљке својим растом и зеленилом оплемениће сваку просторију, а животиње својом искреном захвалношћу и љубављу.

Волонтирање и хуманитарни рад

У слободно време можете да се прикључите добротворним организацијама и својим способностима допринесте општој добробити у друштву. Када чините нешто добро, а за узврат не тражите и не очекујете ништа, осетићете се племенито, а тај осећај се не може купити новцем. Племенитост је пут до среће, а чинећи добре ствари за друге не само да ћете некога учинити срећним, већ ће и ваш живот, а не само слободно време, добити један пуни смисао.

 

Тања Савовић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment