У почетку беше реч – In principio verbum erat.“

Све је кренуло од Грка и Римљана давних дана у петом веку пре Христа… Све више се увиђала моћ речи, али и моћ треме…

Фото: Freepik.com
Појачај самопоуздање и победи трему!

Људи су се од давнина служили речима све вештије и вештије како су увиђали њихову моћ. Спонтано је настала вештина која је временом постала предмет изучавања науке и данас има значајну примену у најширим односима комуникације и интеракције са људима. Једноставно речено “реторика  храни беседништво”. Колико год да изучимо теорију о реторици, колико год да наступа беседничких имамо, увек остаје вечито питање – како да се решимо треме?

Не постоји једноставно решење – само рад на себи и на свом самопоуздању.

Реч има изузетну моћ. Исто тако трема има изузетну моћ.  Колико реч може да вас уздигне толико трема може да вас уназади. Уколико се она појави на вашем наступу не смете да бежите од ње, већ се са њом суочите тако што ћете је игнорисати и храбро се концентрисати на оно што говорите. Сваки пут ће самопоуздање бити веће а трема мања, што је последица вежбе и искуства.

Немојте да имате превелика очекивања у самом почетку наступања. Немојте се питати зашто ми се опет појавила трема, зашто ме обузима и да ли ћу пасти у несвест. То је зато што размишљате о њој, храните је својим мислима и она себи даје на значају.

Запитајте се пре наступа шта је то чега се бојите највише и шта је најгоре што може да се деси. Зар није било који одговор бесмислен у односу на страх који осећате? Знајте да не постоји ситуација коју не можете импровизовати.  Увек је најбоља водиља – добра намера, тако све се може поправити само мислите добронамерно и позитивно.

Увек имајте на углу усана спремам благ осмех током наступа који ћете зачас развући у датом тренутку и тако ћете растерати страхове. Вежбајте, радите на себи и постаћете сјајан говорник, а трема неће више бити највећи унутрашњи непријатељ на наступу.

Срећно!

Сузана Марјановић

 

 

 

Leave a comment