Грађење доброг пословног имиџа, рад на себи и неговању односа са другима увек ће бити битно и поред доминације технологије пословним окружењем.  Према истраживањима, највећи број пословних могућности данас пропада због лошег односа у комуникацији. Водите рачуна о међуљудским односима са клијентом, потенцијалним сарадником или шефом.

 

Смирено решавање кризних ситуација представља ону кључну, додатну вредност којом се ви као појединац можете издвојити у мору других. Неопходне су нам вештине људске интеракције – то значи да у свакодневним пословним сусретима морамо практиковати пристојност, разумевање, одважност, предусретљивост, културу понашања.

У очима сарадника постајемо поуздан и пожељан сарадник који води рачуна о детаљима, квалитетним међуљудским односима и који држи до професионалног односа. Уколико видите да саговорник пада у ватру због било ког неспоразума или проблема, покушајте да избројите у себи до 10. Затим издржите малу непријатност, саслушајте шта говори и пробајте да разумете шта је узрок негативне емоције у виду љутње, беса или незадовољства које се осетило. Имајте разумевања за тренутак излива емоција и немојте се бранити на исти начин. Сачекајте, посматрајте, ослушкујте и затим када се смири ситуација поразговарајте. Саговорник ће када прође кризна ситуација ценити вашу реакцију и ви ћете поентирати – преокренућете конфликт у своју корист! Имајте на уму да глас, тон, израз лица, енергија подједнако значајно  као и речи могу да изазивају позитивне или негативне међуљудске односе. Најбитније је да имате добро усмерену намеру и у том случају сви неспоразуми и проблеми ће се лако решити.

Обратите пажњу на:

  • Важност истицања и препознавања позитивног и предузимљивог става;
  • Невербалну комуникацију приликом разговора која преноси добру енергију, бонтон понашања и указује на став поштовања према себи и према саговорнику;
  • Квалитетну вербалну комуникација која је директна, отворена, аргументована  и усмерена ка међусобном слушању саговорника и разумевању онога што говори;
  • Квалитетну, учинковиту,ефикасну комуникацију телефоном и мејлом са одмереним тоном обраћања;
  • Бонтон за време пословног ручка;
  • Вежбе толеранције и разумевања саговорника у кризним ситуацијама;
  • Вежбе дисања и контролисања емоција и тона обраћања у кризним ситуацијама;

То су мале тајне великог успеха!

Вежбајте, сагледавајте, анализирајте своје понашање и понашање саговорника током разних ситуација – видећете промене и резултате у вашу корист!

 

Сузана Марјановић

Leave a comment