Осма по реду размена књига одржана је у недељу, 14. јула, у Културној станици Еђшег. Око 400 посетилаца разменило је више од хиљаду књига, а са главном организаторком Аном Богојев причали смо о припремама за размену, самом догађају и будућим плановима. 

Студенткиња 4. године педагогије, Ана Богојев, каже да је одувек волела књиге и читање, те јој је сасвим логично било да се пре три године придружи екипи Преразмишљавања и уђе у авантуру организовања јавних размена књига међу Новосађанима. Овога пута, палица је предата њој и летња размена организована је под њеним вођством.

– Толико сам задовољна како је ова размена прошла, и број људи и број књига премашили су наша очекивања; иако су у току годишњи одмори, ова размена показала је да су читаоци заинтересовани за читање, књиге и дружења ове врсте – каже Ана објашњавајући да припреме за једну размену почну одмах након завршетка претходне.

Ана Богојев са Дејаном Вујков, чланом тима / Фото: Миљана Коцић

Захваљујући великом броју људи који се јављају да донирају књиге, свака размена је све већа. Оне књиге које остану након размене, сада већ њих око 10.000, чине базу, односно хранитељску библиотеку која је полазиште сваке наредне размене. Ипак, иако је интересовање велико, Ана каже да постоје књиге које се у хранитељској библиотеци задрже дуже, чак и неколико размена.

– Те књиге које се задржавају код нас последњих неколико размена ће свој дом пронаћи у виду хуманитарне донације некој од институција. Нисмо још одлучили коме тачно ћемо поклонити, али извесно је да ће оне своју примену наћи на тај начин.

 

 

 

Питали смо је и, с обзиром на њена искуства организовања једне врсте књижевног догађаја, колико читају Новосађани.

 – Много више него што најчешће претпостављамо! Посебно млади људи: иако често чујемо како је млађа публика данас највише испред екрана, телефона, интернета, наше размене показују другачије. Велики број посетилаца су управо млади, што нам говори да књига ипак и даље заузима врло високо место у систему вредности.

 

 

Ана сматра да догађаји као што је Размена у великој мери доприносе развијању љубави према књигама. Као потврду, између осталог, наводи и то да често родитељи долазе са малом децом и одабирају књиге које ће заједно читати.

– У Размени свако може да пронађе нешто за себе: од хорора, трилера, историјских књига, књига за децу, сликовнице… Чак и они којима је иначе тешко да пронађу нешто што ће читати, у Размени проналазе одговарајућу литературу.

Сваку Размену прате и додатни садржаји и акције: студенти уз своје индексе могу да искористе различите погодности које увек зависе од теме актуелне размене, различити књижевни разговори, гости и хуманитарни део Размене, Књигом до осмеха чине догађај богатијим и још интересантнијим посетиоцима. Осим Ане, у организацији су овога пута биле и: Франческа Фајхнер, Дуња Вукчевић, Хелена Мак, Миљана Коцић и Станислава Радосављевић. 

За крај, замолили смо Ану да са нама подели шта је то што она најрадије бира за читање:

– У последње време волим да читам књиге из домена психотерапије, а ту, наравно, онда препоручујем познатог Ирвина Јалома и његове књиге Кад је Ниче плакао и Лежање на каучу. 

 

Наредна размена књига је на јесен, 6. октобра, у Културној станици Еђшег. До тада погледајте и неке од наших препорука за читање! 

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment