Знаш ли шта су мањинска права?

Шестодневни семинар из области заштите мањинских права одржан је у првој седмици јуна у организацији Института за европске послове. У виду целодневних предавања и радионица, семинар је за будуће правнике значио стицање нових знања и вештина.

– На семинару су говорили активисти и чланови невладиних организација, представници канцеларије Повереника, правни стручњаци  из Врховног касационог суда, као и из Тужилаштва за ратне злочине. Током сваког од пет дана семинара бранитељи и бранитељке су учествовали у Форум театру којим је руководила докторанткиња са новосадске Академије уметности. Играле су се у конференцијској сали хотела у Јагодини улоге школских насилника, сексуалних напасника, корумпираних политичара и моћника, ЛГБТ активиста, жртава из бројних мањинских група – прича Иван Којић, сертификовани бранитељ мањинских права и учесник семинара.

Учесници семинара проширили су своја знања о људским правима и посебно мањинским правима и отворили бројне теме о стању у свету, али и у региону. Питали смо Ивана каква је ситуација у Србији.

На нормативном плану Србија у доброј мери прати стандарде развијеног света. Србија је потписник Универзалне декларације УН о правима човека и Европске конвенције о људским правима. За српске судове обавезујуће су одлуке Европског суда за људска права који представља још једну инстанцу којој грађани могу да се обрате и пружа додатну правну сигурност.

Иако је Србија последњих година донела низ закона којима је регулисала одређена права из области заштите људских и мањинских права, да ли сe oна примењују у пракси?

– Ова су права још увек изазов за наше друштво. Из извештаја ЕУ, анализа међународних институција, НВО али и самих државних органа произлази да су одређене слободе још увек угрожене: медијске слободе, слобода изражавања. Нарочито су мањинске групе у нашем друштву погођене бројним облицима дискриминације и забрана. Предрасуде које и појединци и држава неретко имају према припадницима мањина, а нарочито припадницима ромске и ЛГБТ заједнице угрожавају њихово право на рад, на слободу изражавања, на правично суђење, на сигурност и бројна друга права – објашњава Којић.

 

Фото: unsplash.com

Leave a comment