Тим средњошколаца из Србије освојио је бронзану медаљу на светском такмичењу из физике у Пољској.

Извор фото: Инстаграм

Са такмичења под називом „Међународни турнир младих физичара” које постоји преко 30 година, тим српских гимназијалаца се вратио први пут с медаљама.

Млади физичари (Александра Петковић, Душан Игић и Војин Ивковић, ученици Гимназије „Светозар Марковић” из Ниша, Гаја Бракус, ученица Гимназије „Јован Јовановић Змај” из Новог Сада и Милош Петрашиновић, ученик Гимназије „Вук Караџић” из Трстеника) месецима су припремали занимљиве научне експерименте кроз које су тражили одговоре на питања као што су: колико у некој тканини има нити, како настају карактеристични звучни ефекти у научно-фантастичним филмовима, или како натерати мехуриће у чаши киселе воде да се крећу надоле.

Фото: Инстаграм

„Ради се о тимском такмичењу које подстиче истраживачки дух ученика, критичко размишљање, али јача и њихове дебатне способности кроз различите задатке које свако од њих мора да реши, експериментално и теоријски, и убедљиво објасни противницима и жирију”, рекли су Владимир Вељић и др Александра Алорић, национални координатори овог такмичења и чланови стручног жирија, јавља Танјуг.

Српска екипа остварила је на такмичењу, које је одржано од 6. до 13. јула, бољи пласман од Русије, САД, Аустралије, Велике Британије и 17 других тимова, рекле су руководиоци тима, др Јелена Пајовић и Ана Вранић.

Тим из Србије одабран је кроз квалификације на државном нивоу у организацији Друштва за промоцију и популаризацију науке и у сарадњи са Институтом за физику у Београду, Истраживачком станицом Петница, као и великим бројем научника и наставника. Припреме и учешће на овом такмичењу не би били могући без подршке Министарства трговине, туризма и телекомуникација, наводи се у саопштењу.

Нови циклус такмичења почиње 1. августа када ће бити објављени нови истраживачки задаци на сајту такмичења из физике.

 

Извор: politika.rs

Leave a comment