Шта треба да знаш ако планираш да кампујеш на летовању?

Фото: Марија Ердељи

Као и већина Врањанаца, одлучио сам летујем у Грчкој, једноставно Солун нам је ближи него Београд. Досад сам увек камповао у апартманима и вилама, али сам прошле године донео одлуку да годишњи одмор проведем у кампу, под шатором. И то је била је једна од мојих бољих идеја прошле године.

Избор је пао на кампове близу Солуна. Изабрали смо одлично уређен на првом прсту на Халкидију. Камп је стварно био одлично уређен. Моје највеће изненађење било је то што људи тамо кампују целог лета. Док смо улазили у камп, видели смо покретне куће тих људи, који са собом носе фрижидере, мини електричне шпорете…

Кад смо распаковали нашу опрему, за коју смо били убеђени да је огромна, схватили смо да имамо најмањи шатор у целом кампу. Остали кампери су одмах сконтали да нам је ово прво летовање у неком кампу.

Једина ствар коју смо погрешили је та да нисмо размишљали да ли у том кампу, где смо одсели, одседају млади људи попут нас, неколико другара. Одговор је био негативан. Поред нас, било је још само пар младих људи у кампу.

На мене је највећи доживљај оставила природа, једноставно, све време си у природи, и кад си у мору, и кад си на копну. Сунце те буди сваког јутра, одлазиш на плажу и уживаш.

Наш Михајло на камповању / Приватна архива

Највеће предност камповања на мору:

Када год изнајмљујете апартман или собу у неком месту на мору, увек погледате колико је удаљено од мора, а у камповима за тим нема потребе, ваш шатор или приколица се налазе на мање од једног минута до мора, са извдојеном плажом само за кампере тог кампа.

Највећа мана код камповања:

Комарци. Сваки камп се налази одвојено од пута, и изгледа као једна мини шума, поред воде. Што камп чини одличним местом за комарце. Једноставно, има их превише.

Највеће заблуде код камповања:

Људи често сматрају да у летњим камповима не постоје “нормални” тоалети. То је заблуда. У свим камповима постоје изграђени “нормални” тоалети са по десет или двадесет издвојених кабина.Сваки озбиљнији камп у свом комплексу има продавницу, ресторан, кафић.

Цена:

Камповање на мору је упола јефтиније од изнајмљивања апартмана. Просечна цена по особи износи око 7 евра, плус паркинг. За тај новац добијате своју “парцелу” – неких 50 квадрата – на којој можете поставити свој шатор, камп приколицу, тенду…

Савет:

Обавазно пробајте да кампујете на мору!

 

Михајло Стојковић

Leave a comment