Када кренете од Бијељине према Павловића мосту, чим пређете границу Србије са Босном, наићи ћете на планинско село усред семберске равнице где можете одморити и уживати свим чулима у природи и етно амбијенту. Све ово захваљујући породици Станишић која је пре петнаестак година изградила eтно Село “СТАНИШИЋИ”рај за очи и душу.

Посетите прелепо етно село Станишићи и уживајте свим чулима! / Фото: etno-selo.com

То је село са двадесетак дрвених кућа, млекаром, воденицом, ковачницом, амбаром за жито, каменим бунаром, музејем,  старим кућама, гостинском кућом, манастиром, конаком, колибама,  дворцем, рибљацима, језером и прелепим вијугавим потоцима и лабудовима. Једни кажу да је то највеће етно село на Балкану, док други кажу да је то једно од најлепших етно села и шире од Балкана.

Село представља времене и културу живљења са краја 19. и почетка 20. века. Један део чине дрвене куће а други део средњевековна камена архитектура. Дрво и камен као и прелепа природа преплићу се на пет хектара. Огроман простор најлепше чисте природе где је људска рука сачувала старе вредне предмете из богате прошлости и овековечила их у етно мотиве једног прелепог туристичког села. Сем дивне природе, одмах ћете запазити велелепни дворац где можете остати на конаку као и сјајан етно ресторан где можете уживати у гурманским босанским специјалитетима.

Наша новинарка Сузана у етно-селу. / Фото: Приватна архива

Млекарник потиче из 1948. године, а у дрвеним кућама можете разгледати покућство и народне ношње. Млин поточар је направљен 1937. године а воденица из 1917. године у којима се још увек меље брашно за погачице које можете пробати у ресторану.

Можете видети и сувенирницу која нуди производе старих заната и домаће радиности у близини језера са дивним белим и црним лабудовима и потока који између њих вијугају, а повезани су каменим стазама. Са извора стално дотиче чиста вода чија свежина и звук који лагано шуми делују веома опуштајуће и релаксирајуће уз пријатан цвркут птица и опојан мирис цвећа.

Постоји и импозантан камени мост сјајне архитектуре преко кога се долази до Крстионице. У средишту је манастир Светог оца Николе, а поред манастира се налази тзв. средњовековни конак где можете разгледати стару манастирску кућу. Изграђен је и камени амфитеатар са скоро 400 места, предвиђен за културне манифестације на отвореном.

Потпун одмор у природи и етно амбијенту. / Фото: Приватна архива

Врата етно села су увек широм отворена за госте – на вама је да нађете време и прилику да посетите ово село које вас неће оставити равнодушним.

 

Сузана Марјановић

Leave a comment