Шта те очекује на факултету и да ли је имало сличан средњој школи?

Збогом средња школо, факултет је ново поглавље у твом животу!

Средња школа је завршена, факултет је уписан и лето и званично може да почне. Ипак, верујемо да ниси сасвим опуштен и да те брине како ћеш се снаћи на факсу, да ли ћеш оправдати очекивања родитеља и да ли ћеш моћи једнако да се посветиш факултету, пријатељима, емотивном партнеру и хобијима. Верујемо и да те интересује колико се средња школа и факултет разликују, а на то питање ћеш управо добити одговор.

Факултет се по многим стварима разликује од средње школе.
  1. На факултету биваш испитан онда када ти то желиш

Осим термина у којима су заказани колоквијуми, а које најчешће не можеш да бираш, сам одређујеш када ћеш изаћи на испит. Уколико ниси спреман у јануарском року, изаћи ћеш у фебруарском, априлском или неком наредном. Док у средњој школи можеш да будеш прозван и испитан и онда када ниси спреман, на факултету си у могућности да се спремиш и изађеш на испит онда када ти одговара.

  1. На факултету не мораш да упишеш сваку оцену коју добијеш

У средњој школи се свака оцена коју ,,зарадиш” уписује. Небитно да ли је она добра или лоша. Ниси у могућности да бираш да ли је желиш или не, осим ако имаш добре професоре који су спремни да ти изађу у сусрет и опросте то што баш тог дана ниси био спреман. С друге стране, на факултету ниси приморан да упишеш сваку оцену. Уколико истом ниси задовољан не мораш да је упишеш. Можеш да изађеш у наредном року и да пробаш да добијеш већу. Међутим, немој да будеш перфекциониста и да поништаваш добре оцене. Свака оцена, каква год она била, резултат je твог труда и рада, а сваки положен предмет је брига мање.

Припреми се на то да ће се на факултету учити више него у средњој школи.
  1. На факултету је градиво обимније

Градиво које је у средњој школи било намењено за контролни или одговарање, на факултету ће највероватније бити намењено за колоквијум или део колоквијума, док ћеш за испит учити много више – вероватно целу књигу или ћеш извлачити из више различитих књига. Управо из тог разлога ћеш, уколико желиш добре резултате, морати да учиш редовно. Као кампањац ћеш моћи да положиш мање обимне испите, али ако желиш да положиш све, да имаш добре оцене и да се мање мучиш, дефинитивно треба да учиш редовно.

  1. На факултету не мораш да проводиш много времена

У средњој школи си дневно проводио по 6 – 7 часова, а на факултету је другачије. Наравно, зависи од факултета до факултета. Природне науке захтевају више присуства на факултету, јер су вежбе веома битне и најбоље ћеш научити ако пратиш професоре и ако редовно долазиш и вежбаш задатке. Међутим, ако студираш друштвене науке вероватно нећеш морати да проводиш много времена на факултету јер је на теби да седнеш и учиш оно о чему професор прича. Осим ако се присуство не бодује и осим ако предавања нису изузетно битна, сам ћеш моћи да процениш да ли долазити на предавање или то време искористити за учење.

Једна од одлика факултета је свакако флексибилност. Ниси условљен да стално будеш на њему.
  1. Факултет те натера да одрастеш

Много је студената из унутрашњости за које је факултет велики животни преокрет. Одлазе из свог места, одвајају се од родитеља и пријатеља и почињу да живе сами, било у дому или у стану. Самим тим, они су приморани да се осамостале, да буду одговорни, да распоређују свој новац и да извршавају обавезе које су до тада извршавали њихови родитељи. С друге стране, они који живе у граду у ком студирају неће осетити претерану разлику јер им се живот неће изменити у већој мери. Истина је да и једна и друга опција имају и мане и предности. Студентима који живе у познатом окружењу, у породици, лакше је да се прилагоде на факултет на самом почетку. Међутим, студенти из унутрашњости се на овај начин осамостаљују и одрастају и тако се у старту припремају за будућност.

Ања Минић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment