Оставио си неколико испита за летње и јесење рокове? Ниси једини…

Учење преко лета није најбоља ствар која је могла да ти се деси, али није ни смак света.

Лето је коначно стигло, време је прелепо и никоме од нас није рада чињеница да после њега ипак следе испити које нисмо стигли да положимо. Међутим, чињеница да они морају да се положе због услова или буџета сама по себи нас прогања и врло често нам, чак и када уживамо на базену или мору, падне на памет и помало поквари тренутак. У наставку доносимо неколико савета који ће вам, надамо се, олакшати учење у току лета.

Уз добру организацију учење не представља проблем.

1. Оформи своју рутину

Одреди у којим деловима дана ћеш учити и држи се тога. Јасно, понекад ће те мрзети и желећеш да прескочиш или ћеш рећи себи ,,ма, учићу касније, дуг је дан”, али на тај начин се испада из рутине, што доводи до неуспеха. Дакле, ако се свакога дана будеш држао своје рутине и учио у одређено време потпуно ћеш се навићи на то, као што си навикнут да у одређено време једеш или спаваш. Све је ствар навике.

2. Учи ујутру

Било би најбоље да устајеш рано ујутру и да исто тако увече раније идеш на спавање. Уколико ујутру пређеш све што си испланирао, имаћеш цео дан за друге активности. Осим тога, ујутру је концентрација углавном најбоља. Јутро је мирно и не постоје неке друге интересантне активности које би могао да радиш и које би те евентуално ометале.

3. Не спремај више испита у исто време

Немој да будеш сувише амбициозан и да одједном учиш 3 или више испита. Расућеш своје знање, време и труд на више предмета, што значи да ћеш сваки од њих научити половично. Боље је да учиш 1 или 2 испита и да се максимално концентришеш на њих, а када они прођу прећи на следеће испите који те очекују.

Пронађи своје место за учење.

4. Обезбеди себи идеалне услове за учење

Уколико можеш да учиш у читаоници или у библиотеци – то је сјајно. Одређен део дана проводићеш тамо, неће имати шта и ко да те омета и верујемо да нећеш имати никаквих потешкоћа. Међутим, ако не можеш да учиш на таквим местима и ако си осуђен на своју кућу – најбоље је да учиш када су твоји укућани одсутни или да се просто затвориш у своју собу и да их замолиш да те не узнемиравају. Почисти неред са стола, избаци све ствари које те ометају, телефон и лаптоп одложи са стране и посвети се раду. Осим тога, с времена на време, уколико постоје услови, мењај место за учење. Учи у дворишту или на тераси. Промене увек добро дођу.

5. Одреди колико дана ће ти бити потребно за учење

Не мораш да учиш током целог лета. Имаш право да се одмориш. Покушај да поделиш питања или број лекција на дане када имаш у плану да их пређеш, на то додај и дане које ћеш одвојити за понављање пређеног градива и израчунај када би требало да почнеш. Пре тога се добро одмори, уживај и напуни батерије како би расположен и спреман да се посветиш учењу.

6. Како учити?

Свака лекција је прича за себе. Покушај тако да је доживиш. Немој да учиш напамет и да се нервираш јер брзо заборављаш градиво, већ ишчитај лекцију и пробај да испричаш оно што си запамтио из ње. Након другог читања похватаћеш још неке информације, након трећег још неке и, на крају оно најважније – знаћеш да испричаш лекцију са разумевањем.

Учи наглас. Иако можда ниси навикао да учиш тако, овога пута пробај и види да ли ће имати ефекта. Чућеш себе, замислићеш се како причаш испред професора и осећаћеш да знаш боље него што је случај када учиш у себи.

Прави паузе. Није могуће учити три сата без паузе, са потпуном концентрацијом. На сваких пола сата до сат направи паузу од по пет минута, да нешто презалогајиш или да се прошеташ, а онда се врати учењу.

Ања Минић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment