На који начин је подсвест усклађена са свешћу? Шта је то што се чува у свести, а шта одлази у подсвест и зашто? Свакодневне акције и сусрети које оставрујемо остају у свесном делу, међутим неки фрагменти тих акција помешани са неким претходним искуствима и сазнањима, остају нејасни и нагомилани у подсвесном делу.

психомагија

Подсвест

Док је свест активна у будном стању, сањарења и сан припадају подсвести. То је капија која откључава врата непознатоме, али ономе унутрашњем непознатом. Пловити реком подсвести је невероватан процес који нам приказује разне слике и осећаје које смо сачували у најдубљим и најскривенијим деловима своје личности. Иако свесно доносимо одлуке, ипак оно подсвесно управља током наших живота.

Несвесно или судбина

Несвесном делу бића припада и оно што називамо судбином. Оно што верујемо да је тако морало да буде, јер смо ми просто такви какви смо и због тога нам се образац свакодневних (нежељених) ситуација понавља. Шта је то што стоји негде у дубини нас самих, што нам је одредило правац и установило неки шаблон по којем очекујемо да се дешавају друге ствари и односи?

психомагија

Излазак из шаблона

Популарна психологија ће нас на сваком кораку посаветовати да упорним понављањем неке нове подсвесне поруке можемо изменити сопствену личност, односно онај њен несвесни део. Међутим, колико то заправо није једноставно, показаће нам многобројни примери читања упутстава за промену себе, читања књига „Како да…. (будете успешни, богати, допадљиви…)“. Оваква литература претпоставља да је несвесно заправо погрешно мишљење, које би се упорним понављањем нове, жељене стварност, могло изменити.

Ходоровски

У читању и трагању за дубљим смислом и значењем сопствене подсвести, већина људи је спремна да се подвргне разним облицима терапијских деловања – разговори са пријатељима, психолозима, стручним људима, али и слушањем других мудраца који својим говорима опијају појединца и указују на исправан пут и начин живљења. Човек који је на фантастичан начин спојио оно подсвесно са научним је Алехандро Ходоровски, који је испитивао човекове границе свести путем филма, писања, позоришта, предавањима итд. Међутим, оно што је фантастично у вези са њим је рушење табуа и спајање психологије са магичним.

Психомагија

Психомагија је термин који је он сковао, подстакнут човековом сујеверном природом, којој је неопходна вера у нешто да би се изборила са самом собом. Страх и ограничења су оно што човека држи немирним и затвореним унутар себе самога, а најчешће физичке болести су заправо крик подсвесног дела личности. Начин на који човек ослобађа своју потиснуту природу и отвара се ка себи и свету јесте психомагијски процес.

психомагија

Несвесном делу личности треба се обратити језиком несвесног и тада је оно у стању да промени шаблон по коме функционише. Подсвест је оно што одређује наше акције и стога је најпре треба ослободити, а затим прочистити, доведећи је на ступањ духовности. Тек у духовности лежи истинска слобода.

Тања Савовић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment