Отац или принц поп-арта, како је назван у медијима, веровао је да свако има 15 минута славе, а његових 15 минута траје већ више од пет деценија. Шта је Ендија Ворхола учинило славним зачетником револуционарне уметности Новосађани имају прилике да виде до 25. јуна у оквиру изложбе „Andy Warhol“ док ће 21. јуна у 19 часова бити организовано посебно стручно вођење кроз изложбу са нашим познатим уметником Урошем Ђурићем.

Уживај у изложби!

Изложба је постављена у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада (Дунавска 29) и отворена за посетиоце у периоду од 10 до 18 часова. Улаз је слободан.
Стручно вођење кроз изложбу део је програмске платформе „Тврђава мира“ иза које стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а кустос ће бити Урош Ђурић, мултимедијални уметник, трагач у квизу „Потера“, Анђео из култног филма „Ми нисмо Анђели“ који је, по својој свестраности у уметности и сам сличан самом оснивачу поп-арта Ендију Ворхолу.
Поставка обухвата 48 Ворхолових дела, као што су чувене сериграфије „Мерилин Монро“ (Marilyn), „Мао“, „Кемпбел супа“ (Campbellˊs soup), као и дело „Брзи клизач“ (Speed Skater) које је било симбол такмичења у брзом клизању на Зимским олимпијским играма у Сарајеву 1984. године.
Енди Ворхол имао је жељу да разбије предрасуде о елитној уметности и омасови је, односно приближи је свима, због чега његова дела представљају спој авангардног и комерцијалног.
Сматрао је да није могуће изразити се кроз само један медији, па се тако бавио различитим уметничким формама: перформанс, филмска продукција, видео инсталација и писање, а оно што га је највише истицало било је комбиновање класичне и мејнстрим естетике.
Из своје уметничке Фабрике (The Factory  студио), студија у Њујорку у ком је стварао, Ворхол је променио 20. век, а, осим Мерилин Монро, његове музе биле су многе познате личности: Елизабет Тејлор, Елвис Присли, Мик Џегер, Џеки Кенеди, Мухамед Али, али и Еди Сеџвик.
Принц поп-арта, који је једном приликом изјавио да уметници нису ништа посебно, већ да је уметност посао као и сваки други и даље има огроман утицај на уметност, моду, музику, филм. Његова слава не јењава, а многима је и сам постао инспирација.
„Тврђава мира“ је четврта програмска платформа пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која афирмише Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције. До 7. јула у оквиру платформе биће одржано 20 догађаја – концерата, изложби, пројекција филмова, позоришних представа, а Нови Сад ће 28. јуна добити и споменик мира „One day…“ који је креирала светски позната мултимедијална уметница Јоко Оно.
Цео програм можете пронаћи на линку и на друштвеним мрежама пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Leave a comment