Када ме је Марија позвала и рекла да иде у Кину, помислила сам – Вау! Шта ли ће само видети и доживети! А тек када сам чула да иде као представница Србије, да су еминентни људи баш њу одабрали и све јој платили само да дође и учествује у њиховом пројекту – тада већ нисам имала ништа друго на уму и срцу осим истинског поноса!

Фотографкиња Омладинских новина Марија Ердељи учествовала је у међународном пројекту Together along Belt and Road и седам дана провела на едукацијама и вежбама у Шенјангу у Кини. Заједно са њом били су и представници Црне Горе, Кореје, Тајланда, Бангладеша, Канаде, Кине и Пакистана.

– Кинески медиј CIR онлајн више је пута до сада организовао сличан пројекат, али обично иду новинари. Овога пута позив је био упућен фоторепортерима, а пошто сам награђена већ раније на једном кинеском документарном фестивалу, били су упознати са мојим радом и позвали су ме да учествујем у овоме, на чему сам им бескрајно захвална. Нисам могла да верујем колико је мој рад тамо цењен – давала сам интервју за њихову телевизију и држала предавање пред пуним амфитеатром – прича Марија.

Фото: JinSeok Kim

 

Идеја пројекта је да покаже праву слику ове нације и да разбије постојеће предрасуде. Марија каже да су је изненадили прво људи, а потом архитектура и уређеност.

– Сви са којима сам комуницирала били су веома љубазни и културни, нудили су се да помогну у свему. Комплетан њихов живот за мене је било нешто ново – улице су апсолутно чисте, све је уређено, све функционише беспрекорно. Осим тога, све ми је некако било огромно – на пример, моја хотелска соба била је на 22. спрату, а ја сам била негде на средини хотела. И све је врло укусно уређено. Дефинитивно је моја слика о овој нацији сада промењена – каже Марија.

Сваки дан био је испланиран и пун активности, те су тако учесници могли да се упознају са Универзитетом, Царском палатом, позориштем, ботаничком баштом, музејима, логором… За Марију је ово било од непроцењиве важности, а каже како ју је посебно заинтересовала њихова историја.

– Устајали смо свако јутро око пола 6, 6, а све до увече имали смо разноразне активности. Знале су ноге да ме боле, ма цело тело, али није ми жао, вредело је! Трудили су се заиста да нам покажу све аспекте своје културе и традиције, пробали смо националну кухињу, гледали оперу,…

Фотографија: Марија Ердељи

Шенјанг је главни град североисточне провинције Лијаонинг. Одскоро је почео да се урбанистички шири и развија, унапређујући своју индустрију. Марија каже да јој је најлепши утисак самог града оставила ноћна пловидба која је била организована специјално за учеснике пројекта.

Фотографија: Марија Ердељи

– Срећна сам што сам упознала колеге из света и са њима разменила искуства. То су све врхунски фоторепортери и ово путовање је за мене било прилика какву нисам могла ни да сањам – чак ми се све у почетку и чинило као неки сан: хотели са 5 звездица, преводиоци, град, људи. Трудила сам се да фотографишем људе у спонтаним околностима, јер те фотографије најбоље говоре о нечијим стањима и осећањима – прича Марија, и даље препуна утисака.

Фотографија: Марија Ердељи

Маријини радови, као и радови других учесника, биће изложени на различитим местима у Шенјангу. Новосађани ће Маријину самосталну изложбу моћи да погледају у наредном периоду. Једва чекамо да уживо видимо све што је Маријина камера забележила, а до тада погледајте један део фотографија у нашој галерији.

 

Сања Ђукић

 

Leave a comment