Два концерта, изложба и филмски фестивал обележиће ову недељу у Новом Саду, у оквиру програмске платформе „Тврђава мира“. Улаз на све догађаје је слободан.

Уживај на концерту!

Како звуче грегоријански корали, најстарија духовна музика хришћанске европе, показаће необичан ансамбл „Калиомене“, који су наступили 11. јуна у 20 сати у предивном амбијенту Цркве имена Маријиног, познатије као Катедрала. Ансамбл ће са грегоријанским коралима извести и друге стилове црквеног акапела певања, а оно што ће тај наступ учинити несвакидашњим су светлосне пројекције, уз које ће публика на посебан начин доживети духовну музику.
Оно што „НЕО“ фестивал, који је ове године део платформе „Тврђава мира“, издваја од других је извођење класичне музике на не-класичан начин, што ће најпре доказати ансамбл „Калиомене“, а затим и Концерт на Салашу, 14. јуна у 20 сати, када ће сјајни уметници показати да камерну музику можемо да слушамо и на отвореном и то у предивној природи у околини Салаша 137.

Француска и Србија: 180 година од успостављања дипломатских односа Значај Павла Бељанског и Иве Андрића у дипломатији, која је била заснована на доброј комуникацију и мирољубивој политици између Краљевине Југославије и европских земаља биће представљена на изложби „Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци“ биће одржана 13. јуна у Спомен-збирци Павла Бељанског са почетком у 20 часова. На тај начин биће обележена стогодишњица од почетка дипломатске каријере Бељанског у Стокхолму и 180 година од почетка неговања француско-српских дипломатских односа, у којима је наш нобеловац, Андрић, имао значајну улогу.

Аудио-визуелна уметност у служби мира
Како технологија доприноси другачијем уметничком изразу, уз употребу АР технологије (тј. технологије проширене стварности) Новосађани ће моћи да виде и осете у оквиру догађаја „На маргини историје“. Пројекат сумира медије, поезију, фотографије и видео записе, и настао је у оквиру међународне сарадње Мохамада Кебевара – песника из Сирије, Мери Мекдоналд – мултимедијалне уметнице из Лондона и Наташе Бошкић – Новосађанке која на педагошком факултету на универзитету Британске Колумбије у Ванкуверу ради као директор групе за подршку за употребу образовне технологије. Пројекат „На маргини историје“ покреће тему миграција и бави се последицама рата у Сирији и осликавањем ситуације након НАТО бомбардовања Србије. Иако започет као облик „видео поезије“ пројекат је прерастао у тзв. „трансмедијалну инсталацију“ чији је циљ да пробуди емпатију, људскост и блискост у „хаосу“ који настаје после сукоба.
Пројекат „На маргини историје“ биће представљен у згради Ректората Универзитета у Новом Саду 14. јуна, а сви заинтересовани моћи да га погледају све до 21. јуна.

Цео регион на 5. Филм фест-у
„Тврђава мира“ обухватила је и пети 21114 – Филм фест Новог културног насеља у оквиру ког ће бити пројекција 13 филмова, на којима су заједно радили уметници из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Словеније, али и Велике Британије и Шведске. Фестивал почиње 13. јуна у 20.30 и све до 16. јуна на Новом насељу (Бате Бркића) филмска остварења, из разних углова, отвориће питање последица које су иза себе оставили ратови ’90. година на овим просторима, али и приказати важност одржавања мира, како се такве трагедије више никада не би поновиле.
„Тврђава мира“ је четврта програмска платформа пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која има задатак да афирмише Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције. До 7. јула у оквиру платформе биће одржано 20 догађаја – концерата, изложби, пројекција филмова, позоришних представа, а Нови Сад ће 28. јуна добити и споменик мира „Оне даy…“ који је креирала светски позната мултимедијална уметница Јоко Оно.
Цео програм можете пронаћи на линку и на друштвеним мрежама.

Уживај!

Leave a comment