Документарни филм Lice Lafore, аутора Дениса Бојића, биће приказан у среду 12. јуна од 19 часова у Културној станици Свилара (Ђорђа Рајаковића 6б, Нови Сад). Догађај реализује удружење КАО Парнас, организатор фестивала Ухвати филм, уз подршку КС Свилара. Улаз је бесплатан.

Погледај филм!

Филм Lice Lafore  екранизује борбу за проналазак лека за једну о најтежих дечјих болести на свету, Лафорине болести. Овај најтежи и најређи облик епилепсије односи животе деце широм света. Иако је прошло висе од стотину година од првог описа болести, фармацеутске компаније и државни фондови нису били довољно заинтересовани за финансирање истраживања јер је болест ретка. Сав терет у финансирању истраживања лека за ову болест на себе преузимају Лафора асоцијације и породице широм света чија деца умиру корак по корак.

Борећи се против много јачег непријатеља, породица Гајић из Бање Луке чини немогуће у жељи да спаси животе своје деце. Са друге стране света, у Канади, проф. Миансиан и његов тим истраживача више од деценију покушавају да открију лек за ову смртоносну болест. Породица Гајић невероватном упорношћу и надљудским напорима прикупља средства, финансирајући истраживање лека за ову болест, постајући тиме један од највећих светских донатора. Филм приказује напор једне породице да покрене планету и ентузијазам водећих светских научника да помере границе у свету науке и покажу да ништа није немогуће.

Филм је настао у продукцији РТВ Републике Српске. О значају и квалитету овог филма говори и то да је приказан на бројним међународним филмским фестивалима, добио је и институционално признање, те је, осим француског парламента, приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Након пројекција филма, присутни ће моћи да изнесу своје утиске и запажања о филму и кроз разговор са организаторима сазнају нешто ново.

Погледај филм и уживај!

 

Leave a comment