Друга Међународна бициклистичка трка MTB Petrovaradin Forstres cup, одржана је у Новом Саду на Петроварадинској тврђави. У 14 категорија такмичило се 134 најбољих бициклиста из земље, региона и Европе.

мотивација
Спорт је веома битан за физичко и ментално здравље!

Трка је иначе у званичном каледару UCI (Светска бициклистичка унија), те доноси 60 бодова у квалификацијама за Олимпијске игре у Токију.

„Прошле године смо добили јако добре оцене од међународне комесарке, тако да је ове године трка прве категорије, а самим тим је и много интересенатнија такмичарима из целог света. Имамо преко 130 пријављених такмичара из преко 16 земаља света, међу њима и Олимпијце и светске прваке и то довољно говори о квалитету трке. Свакако да је 60 бодова интересантно нама у Србији, али и земљама у региону одакле долазе неки од такмичара, као што су Словачка, Мађарска, Хрватска, Босна, одакле сви јуре норму за Токио и зато су дошли у Нови Сад данас,“ објашњава директор трке Немања Вајс.

Потенцијал у расту прве Међународне МТБ трке види и Град Нови Сад који је и подржао одржавање трке.

„Ово је нешто ново за Нови Сад, а има потенцијал да постане врло аутентично за Нови Сад, посебно јер имамо један невероватан ресурс као што је Петроварадинска тврђава. Град Нови Сад подржава трку у жељи да развија сваку грану спорта. Надам се да ће следеће године бити још више учесника и да ћемо ово такмичење подићи и на виши ниво“, каже градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Следећи ниво могао би да води и ка одржавању Европског првенства у планинсом бициклизму на Петровардинској тврђави за шта је подршку, уз Град, дала и Влада покрајине Војводине.

“Следећих година су у плану велике активности поводом ове дисциплине маунтин бајка, са жељом да 2021. године добијемо организацију Европског првенства. Већ смо у преговорима са Градом Нови Садом и са бициклистичким Савезом Србије и мислим да имамо озбиљне шансе да се то у наредном периоду и деси, што би било од изутетног значаја за наш бициклизам”, оцењује покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез.

Догађај на Петроварадинској тврђави употпунила је и трка гуралица (бициклови без педала за децу до 5 година) на којој је учестовало преко 36 најмлађих бициклиста.

Иначе, у свету не постоји овако организована трка. Поред тога што је стаза атрактивна јер се вози старом Тврђавом и делом Подграђа, трка је занимљива јер је отворена за јавност, па су тако посетиоци, већ током успона на Тврђаву, могли да пролазе тик уз стазе којима су пролазили тркачи.

 

Leave a comment