Један од најпознатијих метал фестивала на свету подржао је врањски метал бенд Mud Factory. Бенд је победио на конкурсу који је расписала Wacken фондацијa.

Фондацијa је уплатила бенду 1200 евра за завршетак албума, који је већ снимљен у Београду почетком 2019.

Бенд је почео акцију прикљупљана новца још почетком марта ове године, и од тада траја кампања прикупљања новца за микс и мастер у једном од најпрестижнијих “метал” студија у Европи.

Factory је започео кампању преко сајта IndigoGO где су скупили преко 400 евра, за мање од месец дана. Уз онлајн кампању, смислили  још пар “алтернативних” начина за скупљање средстава.

“Factory fest” у Врању, подршка града никад мања

Наиме у локалном бару “The Riff” прво је организован “BBQ” где су љубитељи добре музике могли да уживају и у храни, а сав приход ишао је бенду. Помогли су и “BCtattoo” студио који су све љубитеље тату уметности тетовирали како би помогли остварењу циља.

Ово је само још један у низу успеха врањског бенда. Ове године позвани су да учествују на фестивалу “Арсенал фест” у Крагујевцу. Њих је изабрао трочлани жири портала Балканрок. Поред бенда Mud Factory изабрани су и “Bohemija” и “Fluid Undergraund“.

Сваки од ових бендова доноси нешто свеже и креће се ван устаљених шаблона жанровских оквира у којима ствара. Све ово доприноси да се у маси сличних баш они истакну као аутентични – стоји у образложењу жирија.

Публика ће на Арсенал фесту моћи да чује још увек не објављене песме са албума “The since of our fathers”.

Милан Стефановић, гитариста бенда Mud Factory сматра да је овај позив награда за уложени труд.

Позвани смо ми и још два бенда од 150 пријављених. Посебно нам је драго што наступамо исте вечери када и “Тестамент” – бенд који је имао велики утицај на наше стваралаштво – рекао је Милан.

Биографија: Mud Factory настао је 2012. године у Врању, и од тада важе за „најтврђе металце“ на југу Србије. Једини је бенд из Врања који је победио на Зајечарској гитаријади. Свирали су 2018. на фестивалу Егзит. Бенд чине бубњар Вања Сенеши, гитариста Милан Стафановић, басиста Немања Станковић и певач Стефан Милановић. Иза себе имају и један студијски албум.

Текст и фото: Михајло Стојковић

Leave a comment