Током четири дана од 28. до 31.маја, у три термина, од 17, 19 и 21 сат, биће приказани страни документарци чије пројекције су биле распродате током фестивала, добитник награде за најбољи страни филм “A Lua Platz” Жеремија Гравајата као и сви филмови из српског такмичарског програма који су били предвиђени за приказивање у овој дворани у оквиру Beldocsa: “На црној листи”, “Taurunum Boy”, “Деца пролећа”, “То сам што јесам –
Гипсy Мафиа” и победнички филм “Центар” Ивана Марковића.

средње школе
Посети фестивал!

Подсећамо, у Дворани културног центра (ДКЦ) Београда Beldocs фестивал је требало да прикаже део свог програма али је то било онемогућено након што је противпожарна инспекција затворила ДКЦ неколико дана пре почетка фестивала. Како је тим поводом најавио Стефан Арсенијевић, уредник филмског програма Културног центра Београда, чим се буду стекли услови и дворана почне да ради, филмови са овогодишњег Белдоцса биће приказани, што се сада и остварује.
У уторак 28. маја на програму су “Сплав” (Шведска, Данска, 2018, режија: Marcus Lindeen), српски “На црној листи” у режији Саре Марковић и Николе Драговића и “Слободан и сам” (САД, 2018, режија: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi).
У среду 29. маја, на програму су “Bird On A Wire: Leonard Cohen” (Велика Британија, 1974, режија: Тонy Палмер), српски “Taurunum Boy” у режији Јелене Максимовић и Душана Грубина, и победнички “A Lua Platz” (Француска, 2018, режија: Jeremy Gravayat).

У четвртак, 30. маја биће приказани: “Папа Фрања – човек од речи” (Швајцарска, Ватикан, Италија, Немачка, Француска, 2018, режија: Wim Wenders), и два српска филма – победнички “Центар” Ивана Марковића и “Деца пролећа” Душана Соломуна.

У петак 31. маја на програму су: “Нек ми је бог у помоћи” (Белгија, Француска, 2018, режија: Yves mHinant, Jean Libon), српски “То сам што јесам – Gipsy Mafia” у режији Андријане Стојковић и “Нерешени случај Хамаршелд” (Данска, Норвешка, Шведска, Белгија, 2019, режија: Mads Brugger)

Дванаести међународни фестивал документарног филма Beldocs 2019. остварио је планирано за овогодишње издање и превазишао очекивања што указују утисци страних гостију фестивала, бројни медијски написи, којих је ове године било у рекордном броју, као и раст публике. Током седам фестивалских дана, од 8. до 15. маја, премијерно је приказан 121 филм у 16 програма који су се одвијали у 12 сала, фестивал је угостио више од 160 гостију, што аутора филмова, што филмских професионалаца који су били учесници Индустрy програма у којем су додељене награде у укупном износу од 16.500 ерва. Забележен је пораст броја посетилаца фестивала, а чак 15 пројекција било је распродато, међу којима куриозитет чине распродате репризне пројекције што се ретко где дешава.

Уживај на фестивалу!

Извор: Портал Млади

Leave a comment