Америчка балетска компанија чији је оснивач и уметнички директор Београђанин Горан Суботић, гостује 3. и 5. јуна у Битеф театру.
DARK ROOM EXPOSURE

Да ли волиш балет!

Dark Room Exposure је колекција изабраних вињета из репертоара коју уметници Mistik балета представљају у свом позоришту Mistik dark rum (Mystic Dark Room), које је током последње две године, негујући свопствени, уникатни програм, постало највећа атракција не само у Mistiku и Конектикату, већ и на територији Нове Енглеске, укључујући Њујорк и Бостон. Према рангирању Trip advajsera / Trip Adviser и критике публике, Mistik театар и његов програм се налазе на челној позицији у регији.

Београдска публика има прилику да премијерно види колаж Dark Room Exposure, кога чине три вињете: Ломљиво, На екс и Подигнут, на сцени Битеф театра Компанију чини интернационални тим играча, уметника и кореографа из тридесетак земаља са шест континената, укључујући и Србију. Кроз свој одважни атлетизам и интеграцију балета у органски покрет, плесачи Мистичног балета одводе публику на уметничко путовање које истражује суштинску хармонију енергије између индивидуалне намере, покрета и звука. Концепт организације и рада компаније истовремено представља и поглед на свет. Уз специфични ауторски приступ, ови уметници проблематизују категорију идентитета, сећања, интерпретације, интимне и колективне нарративе… емотивне и животне конфликте у њиховој испреплитаности и међузависности, етничке разноликости како данас тако и кроз историју – од староседелаца америчког континента до Балкана.

Плесне интерпретације су прожете уметничким промишљањем и личним односом аутора према “задатим” темама. Форма плуралистичког израза модерне игре, „SpeakEasy“ кабареа, провокатвне сатире, рокенрол музике уз кратке скечеве са учешћем публике ствара представе јединственог уметничког контекста.
О Mistik балету:

Позната америчка савремена плесна компанија Mystic ballet основана 1997 године, под вођством Горана Суботића, Београђанина који више од две деценије живи и ради у Америци посвећена је континуираној еволуцији плеса у смислу образовања, стварања и представљања плеса као извођачке уметности. Мистик балет инсистира на смелим, неконвенционалним иницијативама и процесима од значаја за развој модерног плеса, промовише изванредну креативност, уметничку изврсност и кураторске радове за презентацију широм света.
Ствара јасну везу концептуалне уметничке артикулације и јавног мњења у циљу повезивања и култивисања шире публике. Филозофија уметничког постојања компаније је подржана кроз њену јединствену TIC технику, која фаворизује слободу деловања појединца над колективом. Уз идиосинкратску уметничку идеологију Мистик балета, TIC техника омогућава данашњој публици, поред знања и јединствен индивдуални доживљај.
Седиште Мистик балета је у Мистику, Конектикат, САД. На јединственој сцени Mistik dark room, која је у последње две године рангирана као челна у том граду, компанија изведе преко четрдесет представа у сезони Држава Конектикат је Горану Суботићу и Мистичном балету доделила признање за стални допринос културном и уметничком животу регије: Изванредни таленат и креативни гениј Горана Суботића и Мистичног балета донели су нову
димензију лепоте нашој заједници и нашој држави.

Извор: Портал Млади

Leave a comment